x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator T-aves baxtalo!

T-aves baxtalo!

de Carmen Anghel    |    29 Iul 2013   •   16:50
T-aves baxtalo!

Muzeul ASTRA organizează în 3 şi 4 august şcoala de vară de cultură rromanes T-aves baxtalo! Urarea “T-aves baxtalo!” (“Să fii fericit, norocos!”) este frecvent întâlnită în comunităţile de rromi din România şi din alte ţări, fiind utilizată de fiecare dată când se întâlnesc două persoane, în împrejurări obişnuite şi/sau la botezuri, la nunţi, la aniversări, informează organizatorii.

Şcoala de vară de cultură rromanes va transmite, astfel, voie bună şi va crea puncte de legătură între rromi şi şi “ceilalţi” prin activităţile cu caracter cultural. Curioşii sau cei care vor sa treacă de partea celor care înţeleg vor putea privi în direct meşteşuguri şi dansuri tradiţionale, vor putea gusta mâncăruri specifice rromilor din zona Sibiului , sau vor descoperi istoria acestui neam în expoziţii de fotografie în aer liber. Punctul de atracţie al manifestării va fi seara rromanes din 3 august, când în jurul focului, se vor spune poveşti din viaţa rromilor şi se vor interpreta cântece din folclorul acestora.

La această şcoală de vară Muzeul ASTRA colaborează cu comunităţi de rromi din localităţile Ighişu Vechi, Bârghiş, Fofeldea, judeţul Sibiu. Aceştia vor fi actori principali în prezentarea meşteşugurilor, a unor preparate culinare şi a obiceiurilor rromanes. Atelierul de dans şi muzică, care se va desfăşura în ambele zile ale evenimentului, de la ora 17:00, va fi condus de tineri talentaţi din vestitul ansamblu Romafest din Târgu Mureş, prilej cu care participanţii vor învăţa paşi de dans pe ritmuri rromanes.


×
Subiecte în articol: festival