x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stomatologii, despre tăierea alocaţiei bugetare: Este fără precedent. Vor fi mulţi oameni fără dinţi

Stomatologii, despre tăierea alocaţiei bugetare: Este fără precedent. Vor fi mulţi oameni fără dinţi

12 Apr 2013   •   16:41
Stomatologii, despre tăierea alocaţiei bugetare: Este fără precedent. Vor fi mulţi oameni fără dinţi
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images

Medicii stomatologi avertizează că, prin tăierea alocaţiei bugetare, care era oricum cea mai mică din sistem, respectiv 57,8 milioane lei în 2012, împărţiţi la 2.800 de dentişti care aveau contract cu casa de asigurări, numărul persoanelor fără dinţi, cu carii sau cu alte suferinţe va creşte, informează mediafax.ro.

"Din păcate, autorităţile nu au înţeles că nu noi avem nevoie de bani de la buget, ci pacienţiii trebuie ajutaţi financiar, pentru că au plătit toată viaţa contribuţia la sănătate. Cine îşi va asuma consecinţele faptului că din ce în ce mai mulţi oameni au dinţi cariaţi, lipsă sau înghesuiţi ori suferă de alte probleme dentare?", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Denţişti (CMD), Ecaterina Ionescu.

În 2012, dentiştii au primit 57,8 milioane de lei, adică 0,2 la sută din bugetul Sănătăţii. În 2013, pentru primul trimestru, au fost alocaţi 13 milioane de lei, în condiţiile în care în sistem au mai rămas aproximativ 1.780 de stomatologi în contract cu casele de asigurări de sănătate, iar din aprilie, bugetul este zero.

Anul trecut, au avut contract cu casele de asigurări aproape 2.800 de dentişti. Din banii primiţi, dentiştii făceau câteva tratamente gratuite, în special persoanelor defavorizate sau copiilor, potrivit CMD.

"Noi nu ne asumăm răspunderea pentru faptul că o specializare a fost scoasă din sistemul medical, aşa cum s-a întâmplat cu stomatologia. Suferinţele stomatologice nu trec singure, ci trebuie tratate. Incidenţa cariilor dentare este de peste 80 la sută, adică opt oameni din 10 suferă din cauza acestor probleme", a mai spus Ionescu.

CMD mai speră că un responsabil din Parlament, Guvern sau Ministrul Sănătăţii ar putea dispune revenirea asupra deciziei de tăiere a fondurilor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) fiind, în opinia dentiştilor, singura instituţie care a manifestat înţelegere faţă de situaţia creată.

"Este o decizie fără precedent în istoria medicală a României. Noi, Colegiul Dentiştilor, nu ne asumăm răspunderea privind sănătatea orală a românilor. Dacă nu se doreşte existenţa medicinei dentare, autorităţile sanitare să iasă public şi să explice oamenilor că nu vor să le mai plătească aceste servicii, deşi oamenii au plătit toată viaţa. Nu poţi să excluzi din tratamente o ramură profesională, o specializare, fără să afectezi alte patalogii. O persoană cu suferinţe dentare poate avea complicaţii pulmonare, renale, diabet şi nu va fi acceptată niciodată la transplant", a mai spus preşedintele CMD Bucureşti, Alexandru Brezoescu.

Anul trecut, în Bucureşti, au fost făcute 15.000 de proceduri stomatologice, realizate de 292 de doctori aflaţi în contract cu CASMB. În Capitală lucrează 4.500 de stomatologi, a mai spus Brezoescu.

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că va încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, însă, dacă nu vor fi găsiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.

MS a explicat într-un comunicat că măsura blocării alocaţiei bugetare pentru stomatologie a fost luată din cauza subfinanţării din 2013 şi a obligativităţii plăţii arieratelor.

"Subfinanţarea rămâne cea mai mare problemă a sistemului sanitar. Din bugetul alocat, cea mai mare parte a fondurilor au fost direcţionate către plata arieratelor, datorate prostului management din anii trecuţi. Întrucât bugetul pe anul 2013 nu poate acoperi toate programele desfăşurate şi în anul 2012, opţiunea Ministerului Sănătăţii a fost să încerce să acopere integral programul de cancer, chiar dacă, astfel, alte programe au fost văduvite", arată Ministerul Sănătăţii.

Potrivit MS, la rectificarea bugetară, pe baza promisiunilor de rectificare pozitivă, ministerul încearcă revizuirea bugetului şi, ca atare, alocarea mai multor bani şi pentru programele din domeniul stomatologiei, unde oricum MS intenţionează realizarea unui program mare de prevenţie.

"În cazul în care nu vor fi bani suficienţi la rectificare, un asemenea program va fi oricum desfăşurat în anul 2014. Cu cât se va face mai repede reorganizarea sistemului sanitar, pe care noi am iniţiat-o, cu atât vom putea aduce mai repede bani dinspre birocraţie spre rezolvarea problemelor din sănătate", a mai precizat sursa citată. 

×