x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Task Force pentru combaterea cancerului. România are peste 143.000 de pacienți oncologici

Task Force pentru combaterea cancerului. România are peste 143.000 de pacienți oncologici

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2023   •   22:02
Task Force pentru combaterea cancerului. România are peste 143.000 de pacienți oncologici
Sursa foto: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

La Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) funcționează de marți un Task Force pentru combaterea cancerului în România format din reprezentanți ai instituției și medici implicați în lupta cu cancerul.

Potrivit CNAS, se va realiza o cartografiere clară a tuturor serviciilor medicale existente în domeniul oncologiei, de la cele preventive la cele de tratament, de la medicina primară și ambulatorie la serviciile medicale spitalicești și vor fi analizate și serviciile medicale conexe de suport pentru fiecare județ în parte.

Apoi, va fi proiectată în mod realist și pe baze științifice nevoia de servicii de oncologie pentru următorii 5 ani, astfel încât reformarea serviciilor medicale acordate asiguraților să fie realizată în mod sustenabil.

„Pentru a construi un sistem de sănătate modern, european, în România, trebuie să știm unde ne aflăm astăzi. Începem cu domeniul oncologiei. După ce vom avea o imagine clară asupra situației actuale, vom ști mai bine ce și unde lipsește. Este esențial să avem un plan pe termen mediu și lung de dezvoltare. Acesta va fi unul din obiectivele acestui Task Force. O Românie mai sănătoasă, un sistem modern și eficient de sănătate nu se construiesc de la sine. Trebuie să lucrăm eficient, transparent și cu viziune pentru a face din România o țară ca afară. Dorința și speranța mea este de a face tot ceea ce putem astfel încât pacienții și asigurații din România să aibă acces cât mai rapid la servicii medicale cât mai apropiate de standarde europene” a declarat Andrei Baciu, președintele CNAS.

În Programul național de oncologie erau înregistrați, în primul semestru al anului, 143.033 pacienți, dintre care 28.457 de pacienți (o cincime dintre pacienții oncologici) la București, Cluj (11.661 pacienți), Iași (8.078), Timiș (7.340), Ialomița (605) și Tulcea (475).

CNAS precizează că acest demers nu dublează activitățile sau rolurile pe care le au alte grupuri de lucru: „Acest Task Force are ca obiectiv definirea unei imagini cât mai clare a serviciilor oferite astăzi, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pacienților oncologici, cât și stabilirea unui plan sustenabil pentru accesul echitabil și nediscriminatoriu al asiguraților la serviciile medicale, investigațiile și tratamentele decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Task Force cancer