x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taxa vamala - Pe "picior de razboi" cu bulgarii

Taxa vamala - Pe "picior de razboi" cu bulgarii

de Vasile Arcanu    |    05 Ian 2007   •   00:00
Taxa vamala - Pe "picior de razboi" cu bulgarii
GIURGIU - Meglena Kuneva dA in judecatA Consiliul Local
In ziua in care romanii si bulgarii s-au bucurat deopotriva de aderarea la Uniunea Europeana, in Giurgiu a izbucnit un scandal de proportii, provocat chiar de administratia locala.

Aceasta a reusit sa iste o adevarata revolta prin incapatanarea de a pastra niste taxe locale despre care a promis ca vor disparea incepand cu 1 ianuarie 2007. Numai ca lucrurile nu au stat intocmai asa, iar oficialii din Primaria Giurgiu nu s-au tinut de cuvant. Asa s-a ajuns ca zilele trecute, cetateni romani si straini deopotriva sa fie fortati sa plateasca in continuare birurile impuse de Primaria Giurgiu.

PROTESTE. Daca tiristii turci au preferat sa protesteze, refuzand sa plateasca cei 200 RON solicitati drept "taxa de tranzit" si "taxa ecologica si de salubrizare", in schimb, comisarul european bulgar, care se ocupa de protectia consumatorilor, a declarat ca, daca taxa de trecere a frontierei pentru vehiculele straine nu va fi anulata, cazul va ajunge in fata instantei europene din Luxemburg. Meglena Kuneva a spus ca va da in judecata Consiliul Local Giurgiu pentru taxele pe care le percepe la vama, de aproape 50 de euro, intrucat bulgarii considera ilegale aceste taxe. Taxele respective au fost aprobate de Consiliul Local Giurgiu, din initiativa primarului Lucian Iliescu. Indignat, comisarul european bulgar a precizat ca in cazul in care, dupa aderarea Bulgariei si a Romaniei la UE, orasul Giurgiu va continua sa impuna taxa de trecere a frontierei pentru vehiculele straine, litigiul va ajunge in instanta. El a adaugat ca daca turistii vor fi taxati si dupa 1 ianuarie 2007, problema va trebui prezentata tribunalului din Luxemburg, unde se judeca litigii contractuale.

BIRURI SI PE SPINAREA COMUNITARILOR. Promisiunile autoritatilor giurgiuvene legate de scutirea de la plata taxelor a cetatenilor comunitari au ramas doar la stadiul de simple declaratii. Chiar si in noaptea de Anul Nou, soferii care au tranzitat Vama Giurgiu au avut neplacuta surpriza de a plati in continuare aceste taxe. S-a facut o singura concesie, in cazul camionagiilor turci, dupa ce acestia au amenintat ca vor bloca vama, si a autobuzelor care au transportat giurgiuveni ce au dorit sa sarbatoreasca integrarea impreuna cu bulgarii.

×
Subiecte în articol: observator giurgiu