Cinci ore, atât s-au ţigănit ieri consilierii generali până au aprobat peste 30 de proiecte de hotărâre. De la subvenţii pentru RADET la taxa pentru apa uzată, de la alegerea Comisiei pentru Urbanism la PUZ-uri.
Replicile de clasa a II-a n-au lipsit nici de data asta, pe genul tu eşti mai inteligent şi mai frumos ca mine, tu eşti mai slab şi mai dotat. A, pentru că timp a fost berechet, a poposit la un moment dat şi un hoţ, dornic de un laptop nou.
Nimic nu seamănă cu spectacolul penibil oferit de consilierii generali la fiecare şedinţă de consiliu. Ieri, aleşii locali au stat cinci ore şi s-au ciondănit pe înfiinţarea unor comisii, pe împărţirea banilor, pe lucrări edilitare, ajungându-se la stupida situaţie de a propune primarului general, Sorin Oprescu, ca membrii Comisiei de repartizare a caselor pentru cei din Centrul Istoric să fie aceiaşi cu cei care dau case pentru persoanele din imobilele ce vor fi consolidate. Mai exact, două comisii denumite diferit, dar cu aceiaşi membri. Dar să le luăm pe rând.
CUM SE BAT CĂMPII
După ce n-au fost de acord cu atribuirea post mortem a titlului de Cetăţean de onoare lui Grigore Antipa, au trecut la interpelări, la vorbit de dragul microfonului probabil. Consilierii au simţit, aşa brusc, nevoia de a-i aminti lui Oprescu despre problemele Capitalei, de parcă n-ar fi arhicunoscute. Aşa că s-au bătut câmpii pe tema câinilor vagabonzi, a spaţiilor verzi, a locuinţelor, a lucrărilor edilitare, fără a se ajunge la vreo concluzie, doar e campanie electorală. După trei ore de tam-tam, s-a trecut şi la rectificarea de buget. Şi aici a fost un amendament: s-au luat bani de la ARCUB şi de la Circul de Stat şi s-au dat pentru tichetele cadou destinate funcţionarilor publici. În plus, au fost alocaţi suplimentar aproximativ 216 milioane de lei pentru modernizarea străzilor, 45 de milioane ca subvenţie pentru căldură. Au fost date şi 30 de milioane pentru subvenţionarea RATB.
Interesant este că şi Administraţia de Lacuri şi Parcuri a primit peste un milion şi jumătate de euro pentru prestări servicii. Scumpe prestări, având în vedere că nu s-a făcut mai nimic. Taxa pentru apa uzată a transformat din nou sala de consiliu într-un circ. Pentru ca toată lumea să înţeleagă, Eugen Teodorovici, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a explicat de ce mai e nevoie de o taxă. Bucureştiul nu are o staţie de epurare a apelor, aşa că s-a făcut un proiect la Glina, aprobat de Uniunea Europeană. În prima fază s-au primit 15 milioane de euro pentru demararea proiectului, Primăria Capitalei a făcut împrumuri pe care n-are cum să le acopere fără această taxă. Până la finalizarea staţiei de epurare, bucureştenii vor plăti în plus pe factura Apa Nova 10 bani pentru fiecare metru cub de apă.
Spectacolul a culminat cu protestul celor 34 de organizaţii neguvernamentale faţă de înfiinţarea Comisiei de Urbanism. Vestea bună însă a fost că Viorel Hurduc, cel care voia să construiască în Piaţa Revoluţiei două blocuri-turn, a renunţat la funcţie. Locul său a fost luat de Vlad Cavarnali. În ciuda protestelor, consilierii au votat Comisia de Urbanism. Au trecut ca pâinea caldă şi 17 planuri urbanistice zonale. Reprezentanţii societăţii civile au anunţat după şedinţa de consiliu că vor ataca în instanţă hotărârea prin care s-a constituit Comisia de Urbanism.
Citește pe Antena3.ro