"Considerăm că singura formă de protest pentru stoparea creşterii excesive a preţului la carburant este un boicot al benzinăriilor la nivel naţional. Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI) a cerut în nenumărate rânduri Guvernului şi Parlamentului României implicarea în oprirea creşterii preţurilor la carburanţi", se arată în comunicatul asociaţiei, citat de money.ro.
Reprezentanţii taximetriştilor mai spun că prima formă de protest a taximetriştilor independenţi a început după 1 ianuarie 2011, când aceştia au ales să plătească cu mărunţiş preţul carburantului, blocând în acest fel staţiile.
"Dacă după aceste forme de protest, Guvernul României, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Consiliul Concurenţei nu iau atitudine împotriva creşterii excesive a preţului la carburant, începând cu luna martie vom opri activitatea la nivel naţional după modelul transportatorilor greci", se mai arată în comunicatul ADTI.
Potrivit datelor Bruxelles-ului, benzina s-a scumpit în România cu 24,4% în 2010, reprezentând cea mai puternică scumpire în rândul producătorilor de petrol din Uniunea Europeană, după cum informa money.ro la sfârşitul lunii decembrie. La nivel european, benzina s-a scumpit în 2010, în medie, cu 17,2%. Cu toate acestea, deşi preţurile au crescut alert, şoferii români plătesc semnificativ mai puţin decât în restul ţărilor europene. Carburanţii costă în România cu aproape 19% mai puţin decât media în Uniunea Europeană.
Cei mai mari jucători pe piaţa benzinăriilor din România sunt Petrom (cu circa 550 benzinării), Rompetrol (450 benzinării), LukOil România (310 benzinării), MOL România (126 benzinării) şi OMV România (cu circa 80 de benzinării).
Citește pe Antena3.ro