x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Telecomunicatii - Primele licente 3G acordate in Romania

Telecomunicatii - Primele licente 3G acordate in Romania

13 Noi 2004   •   00:00

Connex si Orange au castigat ieri primele doua licente de telefonie mobila de generatia a treia (3G) din Romania.

"Estimam ca, pana in anul 2006, mai mult de un sfert dintre romani va putea sa opteze pentru a folosi aceste servicii de ultima generatie. Ma refer aici la videotelefonie si accesarea Internetului de mare viteza pe telefonul mobil", a declarat Adriana Ticau, ministrul Comunicatiilor.
De asemenea, pana la sfarsitul anului va fi relansat procesul de acordare a celorlalte doua licente 3G ramase nealocate.

TAXA. Fiecare dintre cei doi castigatori de licenta va trebui sa plateasca o taxa de 35 de milioane de dolari SUA pentru eliberarea spectrului de frecvente alocat pentru comunicatii mobile de generatia a treia. Prima transa, in valoare de 10,5 milioane USD, va trebui platita in urmatoarele patru luni. Diferenta pana la 35 de milioane de dolari va fi platita in cinci transe anuale egale, in valoare de 4.900.000 USD fiecare.

OBLIGATII. Acoperirea minima pe care cei doi castigatori au obligatia sa o realizeze va fi pentru Bucuresti si 10 alte orase mari (capitale de judet alese de fiecare titular de licenta). Evaluarea privind acoperirea, distributia si rata dezvoltarii se va baza pe angajamentele candidatilor cu referire la trei date diferite, 31 decembrie 2005 (prima faza a dezvoltarii), 31 decembrie 2008 (a doua faza) si 31 decembrie 2011 (a treia faza). Pentru fiecare etapa, castigatorii au prezentat un angajament cu privire la numarul de persoane care pot beneficia de aceste servicii si drumurile nationale acoperite. (Cristian Ionita)

DEZVOLTARE

"Estimam ca, pana in anul 2006, mai mult de un sfert dintre romani va putea sa opteze pentru a folosi aceste servicii de ultima generatie. - Adriana Ticau, ministrul Comunicatiilor

CONDITII
Licentele 3G se acorda pentru o perioada de 15 ani si pot fi reinnoite la cererea titularilor, pe o perioada de 10 ani, fara plata unor taxe suplimentare, in conditiile stabilite de Ministerul Comunicatiilor. Fiecare castigator are dreptul de a detine o singura licenta de utilizare a frecventelor radioelectrice in vederea furnizarii de retele si servicii de comunicatii mobile de generatia a treia in banda de frecvente cuprinsa intre 1.900 MHz si 1980 MHz, precum si in banda de frecvente cuprinsa intre 2.110 MHz si 2.170 MHz. Cerintele minimale prevazute in caietul de sarcini vor fi preluate in licente ca si obligatii impreuna cu angajamentele titularilor de licente.
×
Subiecte în articol: observator