x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Terasele din Centrul Istoric, amenajate după modelul vienez

Terasele din Centrul Istoric, amenajate după modelul vienez

de Monica Andrei Capatos    |    09 Apr 2010   •   00:00



Terase fără scaune din plastic, colorate în alb şi beige, fără flori artificiale, cu meniul şi într-o limbă de circulaţie internaţională, amplasate în aşa fel încât să nu blocheze trotuarul. Acestea sunt doar câteva reguli de care trebuie să ţină cont patronii teraselor din Centrul Istoric. Un lucru important, micii şi grătarul sunt interzise.
 
Terasele din Centrul Istoric trebuie să arate ca cele din Viena sau Peking, acesta a fost mesajul pe care primarul general, Sorin Oprescu le-a transmis patronilor care au afaceri de acest gen în cea mai veche zonă a Capitalei. Edilul le-a pus la dispoziţie un regulament pe care trebuie să-l respecte, din acest an municipalitatea fiind instituţia care va da autorizaţia de funcţionare şi nu Primăria Sectorului 3, aşa cum era până acum. Confom regulamentului, terasele pot fi date în folosinţă numai cu acordul arhitectului-şef şi numai cu respectarea prevederilor legale sau urbanistice. De asemenea, distanţa de la terasă la grupul sanitar trebuie să fie de 50 de metri, lista de meniuri şi preţuri să fie prezentată în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională, mobilierul să fie de calitate. Amenajările sezoniere se vor amplasa de-a lungul faţadelor, în faţa punctului de lucru care are activitate de alimentaţie publică, păstrând o distanţă optimă pentru circulaţia pietonală. Se interzice amenajarea teraselor pe carosabil. Construcţiile trebuie să aibă culori stabilite în documentele de urbanism, respectiv alb-beige. Un agent economic va avea un singur set de mobilier de acelaşi fel - scaune, mese, umbrele. Acesta va fi din lemn sau metal, în concordanţă cu arhitectura clădirilor şi cu restul elementelor ce alcătuiesc terasa. Nu se acceptă sub nici o formă mobilier din plastic sau copertine de protecţie împotriva vântului sau ploii. Învelitoarele umbrelelor vor avea o structură independentă de faţadele clădirilor şi de pavaj şi vor fi realizate din pânze impermeabile, în colori alb şi beige. Perimetrul teraselor va fi asigurat prin jardiniere din lemn cu flori naturale, cele artificiale fiind interzise.


UN SINGUR CONCERT
Se admite muzica live la instrumente reci. Se va prezenta un program de activitate culturală care să cuprindă un concert pe lună. Se interzice prepararea în aer liber a tuturor sortimentelor culinare - mici, grătar, frigărui. Aparatura electronică de tipul TV, LCD, plasmă, video-proiectoare sunt admise doar pe perioada desfăşurării şi transmiterii tv a unor campionate sportive de nivel european, mondial sau olimpic. După ce au aflat care sunt noile reguli de funcţionare, patronii au spus că le va fi greu să se pună la punct cu toate cerinţele, dar vor face tot ce-i posibil, neavând altă soluţie. Un punct sensibil a fost ora maximă până când au voie să funcţioneze, cea impusă de Primăria Capitalei fiind 23.00. "Până acum stăteam până la ultimul client, pentru sezonul de vară va fi foarte greu să închidem la ora 23.00", a declarat un participant la întânire. Pentru că totul a fost pe repede înainte, noul regulament va intra în vigoare de la 1 Mai.

"Trebuie să terminăm odată cu plasticul şi cu butoaiele din Centrul Istoric, trebuie să facem în aşa fel încât acesta să arate ca la Viena sau Peking, ca în ţările civilizate. Cei care nu vor respecta regulile vor strânge şi vor pleca acasă", a spus Sorin Oprescu.
 

×
Subiecte în articol: observator