x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tergiversari - Revolutia de la Cluj se judeca din nou

Tergiversari - Revolutia de la Cluj se judeca din nou

26 Oct 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Procesul revolutiei de la Cluj o ia de la capat, dupa 15 ani de tergiversari. Instanta suprema a dispus ieri rejudecarea dosarului.

Adevarul mai are de asteptat

Procesul revolutiei de la Cluj o ia de la capat dupa 15 ani de tergiversari. Completul de noua judecatori ai instantei supreme a hotarat ieri sa trimita cauza din nou la prima instanta, pentru rejudecare.
MIRUNA PASA

Click pentru a mari imaginea
TARAGANARE. Cei 26 de morti de la Cluj mai au de asteptat pana sa-si gaseasca linistea
Evenimentele petrecute in decembrie 1989 pe strazile Clujului par sa se invarta la nesfarsit intre rotitele justitiei, asa ca, dupa 15 ani, nu numai ca nu sunt gasiti vinovatii pentru moartea celor 26 de oameni, dar procesul o ia de la inceput. Instanta suprema a admis ieri recursurile formulate de 52 de revolutionari, de inculpati si de Parchetul Militar, a casat sentinta din aprilie 2003 si a dispus rejudecarea intregului proces.

DREPTATE? Hotararea data anul trecut de sectia penala a Inaltei Curti de Justitie condamna practic o singura persoana pentru masacrul de la Cluj. Maiorul Ilie Dicu primea 5 ani de inchisoare. Celorlalti cinci inculpati li se schimbau incadrarile juridice din omoruri calificate in ucideri din culpa, iar instanta constata ca faptele lor s-au prescris. Asa se face ca generalul Iulian Topliceanu, colonelul Valeriu Burtea, locotenent-colonelul Ioan Cocan, Ioachim Moga si Marian Bolbos scapau fara nici o pedeapsa. In urma cu o luna, Parchetul Militar ceruse celor noua magistrati ai Curtii Supreme sa revina la incadrarile juridice initiale: omor calificat, omor deosebit de grav sau instigare la acestea.

DESPAGUBIRI. Rudele celor decedati si ranitii, in total 82 de parti vatamate, au cerut despagubiri substantiale. Cea mai mare suma ceruta ieri de familia unuia dintre morti a fost un miliard de lei. Prima instanta acordase 6,8 miliarde de lei pentru toti, iar cea mai mare despagubire acordata pentru viata unui om fusese de 180 de milioane de lei pagube materiale si 200 de milioane de lei daune morale. De cealalta parte, inculpatii cerusera sa li se constate nevinovatia mai presus de prescrierea faptelor, iar maiorul Dicu a solicitat sa fie achitat.

DIN NOU DE LA ZERO

Judecatorii sectiei penale de la Curtea Suprema vor reanaliza toate probele stranse in dosar si vor lua din nou o decizie in privinta celor sase inculpati. Practic, magistratii vor porni din nou de la zero, lucru care ar putea sa insemne alti ani in care familiile victimelor din decembrie 1989 de la Cluj vor astepta ca adevarul sa iasa la lumina. Pana acum, procesul ajunsese la numarul-record de 65 de termene desfasurate pe mai bine de sase ani. Gasirea vinovatilor ar mai putea insemna tot atatea zile de taraganare.

×
Subiecte în articol: observator