După îndelungi dezbateri şi controverse, noul Cod al Educaţiei, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe 15 septembrie, vine cu schimbări importante. Astfel, pentru admiterea în clasa a IX-a, se vor lua în considerare rezultatele şcolare obţinute pe parcursul claselor V-VIII, ca indicator general al performanţelor elevului. De asemenea, se iau în calcul şi rezultatele obţinute la o testare naţională realizată la finalul clasei a VIII-a şi structurată după modelul testărilor internaţionale. Această testare se numeşte PISA.
Mai precis, vor fi luate în considerare notele obţinute la tezele unice de către elevii care au terminat anul acesta clasa a VII-a, în proporţie de 25%, jumătate din notă (50%) va fi constituită de media de absolvire a gimnaziului, iar cele 25 de procente rămase vor fi stabilite în urma evaluării de tip PISA, din clasa a VIII-a.
ADMITEREA LA LICEU
- 50% media de absolvire
- 25% rezultate teze
- 25% test PISA
Printre celelalte schimbări care vor fi aduse de Legile Educaţiei se numără şi cele cu privire la Bacalaureat. Examenul va avea doar trei probe scrise şi două evaluări orale, care vor fi făcute pe parcursul clasei a XII-a, fără a fi notate, potrivit antena3.ro. Probele scrise vor fi la limba şi literatura română, matematică sau istorie şi o probă la alegere, din profil. În plus, liceenii vor trece şi printr-o evaluare a cunoştinţelor de utilizare a calculatorului.
Citește pe Antena3.ro