Elevii claselor a VIII-a vor avea de rezolvat, vineri, la teza cu subiect unic la Istorie sau Geografie, la alegere, varianta cu numărul 2 extrasă de Comisia naţională de organizare.
Elevii claselor a VIII-a vor avea de rezolvat, vineri, la teza cu subiect unic la Istorie sau Geografie, la alegere, varianta cu numărul 2 extrasă de Comisia naţională de organizare.
Varianta a fost extrasă din cele 10 elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţămîntul Preuniversitar.
În intervalul orar imediat următor, cele 234 de centre de comunicare din cele 18 judeţe în care se va desfăşura proba vor prelua, decripta şi multiplica variantele de subiect. Acestea vor fi distribuite către unităţile de învăţămînt pînă la ora 11,30. Durata fiecărei teze cu subiect unic este de două ore, din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev (ora 12,00).
La examenul de vineri sunt aşteptaţi să participe 212.291 de elevi.
Subiectele sunt elaborate conform programei şcolare parcurse pînă la data desfăşurării tezei, în conformitate cu temele selectate din programa şcolară şi comunicate şcolilor. Modele de subiecte au fost publicate pe site-ul www.subiecte2008.edu.ro, în luna aprilie.
Tezele unice, susţinute de elevii claselor a VII-a şi a VIII-a, vor înlocui de anul acesta testele naţionale ca modalitate de admitere la liceu pentru anul şcolar 2008 - 2009.
Următoarea teză unică, la Limba şi literatura română, va avea loc pe 13 mai, iar pe 16 mai cea la Matematică. Contestaţiile vor putea fi depuse în 29 mai.
Tezele unice vor fi evaluate în centre special desemnate. Fiecare lucrare va fi corectată de doi profesori, alţii decît cei din unităţile de învăţămînt de la care provin tezele. Evaluarea se face pe baza unui punctaj de la 1 la 100, acordîndu-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu.
După corectare, fiecare evaluator stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire. Nota finală se stabileşte prin media aritmetică a notelor acordate de fiecare profesor evaluator. Fracţiunile de punct rezultate din împărţire se rotunjesc la nota imediat superioară dacă sunt cuprinse în intervalul 0,50-0,99, sau se anulează dacă sunt cuprinse în intervalul 0,01-0,49.
Absolvenţii de şcoală generală se vor înscrie în licee sau şcoli de arte şi meserii fără examen, pe baza mediei aritmetice dintre media generală obţinută la tezele cu subiect unic şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, fiecare avînd ponderea de 50%.
Elevii care nu pot participa la această sesiune a tezelor unice din motive bine întemeiate vor putea susţine tezele unice în sesiunea specială. Astfel, cea de-a doua perioadă a tezelor cu subiect unic a semestrului al doilea va începe în 23 mai, cu teza la Matematică, urmată în 27 mai de teza la Limba şi literatura maternă pentru elevii aparţinînd minorităţilor naţionale. Pe 30 mai se va susţine teza la Istorie sau Geografie pentru elevii claselor a VIII-a. Ultima teză, la Limba şi literatura română, va fi susţinută în 2 iunie. Contestaţiile vor putea fi depuse în 4 iunie.
- ROMPRES
Citește pe Antena3.ro