x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Timiş: Revolta rromilor de mătase

Timiş: Revolta rromilor de mătase

de Tiberiu Kiss    |    25 Apr 2007   •   00:00
Timiş: Revolta rromilor de mătase

De mai bine de trei săptămani, comunitatea rromilor bănăţeni este in fierbere. Mai exact, in pragul revoltei! Disputa dintre două familii instărite de ţigani, care se acuză reciproc de inşelăciune, a trecut de mult de masa verde a tratativelor şi a impărţit rromii in două tabere, gata să ia problema in propriile maini şi să-şi facă dreptate. Cert e că nici de judecata ţigănească nu mai vrea să audă nimeni, semn că pană şi bulibaşa şi staborul şi-au pierdut autoritatea in faţa rromilor de mătase.

La finele anului trecut, in noiembrie, Maria Mihai, o bătrană de 70 de ani din Timişoara, povesteşte că s-a trezit la poarta casei cu Ionelaş Carpaci, alias Ionel Sandner: "Eram in baie cand a sunat la poartă. Mi-a zis să mă imbrac repede şi să merg cu el la avocat, că a vorbit cu fiul meu Nicolae in Germania şi că trebuie să facem nişte acte. Ştiam că sunt ceva probleme cu un teren, pentru că tot imi veneau citaţii acasă şi ştiam că fiul meu l-a mandatat pe Ionelaş să se ocupe de proces, in lipsa lui", povesteşte bătrana. Femeia susţine că Ionelaş Carpaci a dus-o cu maşina personală "undeva in oraş" şi a ţinut-o in autoturism preţ de circa 45 de minute, nu inainte de ai cere "bolentinul". Maria Mihai spune că, după aproape o oră, rromul a revenit şi a rugat-o să semneze un act. "Eram in maşină şi a venit la mine cu o hartie şi cu un pix. Ştia că nu ştiu să scriu şi nici să citesc şi m-a pus să iscălesc. După, mi-a băgat 100 de euro in capot. Nu am vrut să-i iau, dar a zis că-s pentru deranj si pentru că sunt bătrană şi am nevoie de medicamente", işi aminteşte femeia.

SĂPTĂMANA ORBILOR. După acest episod, linişte şi pace! Asta pană cand, inainte de Sărbătorile Pascale, familia bătranei a revenit in ţară, decisă să vandă terenul. Pentru că avea deja un cumpărător, iar actele notariale erau pe ultima sută de metri, fiul bătranei, Mihai Nicolae, a cerut un extras de carte funciară. "Era să leşin cand am văzut că terenul, in valoare de 2 milioane de euro, nu mai era al meu şi că in decurs de cateva luni pămantul a fost vandut de mai multe ori. Nu am ştiut cum s-a putut intampla aşa ceva. Nu-mi venea să cred, aşa că am luat-o la intrebări pe mama", povesteşte fiul bătranei. Ulterior, bătrana şi-a amintit de episodul cu Ionelaş, dar din cauza varstei nu mai ştia nici cand acesta a avut loc şi nici unde a dus-o acesta să semneze actele. Din aproape in aproape, Mihai Nicolae a reconstruit intreg filmul: bătrana semnase o procură la un birou notarial din centrul Timişoarei, mandatandu-l pe Ionel Sandner să stabilească preţul şi să vandă terenul, in suprafaţă de 1,2 ha, situat chiar la ieşirea din municipiu, pe Calea Lugojului.

VANZARE SUCCESIVĂ. Ulterior acestui episod, in luna ianuarie, mandatarul Ionel Sandner (n.n.- Ionelaş Carpaci) a instrăinat terenul in favoarea lui Francisc Kelemen pentru suma de 580.000 euro. O lună mai tarziu, noul proprietar vinde terenul mai departe societăţii timişorene Timcon SA. Preţul tranzacţiei a fost de 800.000 de euro. Cam asta ar fi in mare povestea terenului. Una peste alta, Mihai Nicolae consideră că a fost inşelat de conaţionalul său Ionelaş Carpaci şi jură că nu se va opri pană ce acesta "nu va infunda puşcăria": "Am fost furat de două ori. O dată că a inşelat-o pe mama, iar a doua oară că nu i-a dat banii pe pămant. Eu nu vreau nici un ban de la hoţul ăsta. Vreau pămantul inapoi şi pe ăsta după gratii". Pe de altă parte, Mihai Nicolae susţine că tot traseul pămantului nu este altceva decat o inscenare şi o albire a metodei de inşelăciune. "Ionelaş i-a vandut lui Kelemen doar pentru ca Nicolae Gavra să devină cumpărător de bună-credinţă. Intermediarul nu a fost decat un paravan", consideră ţiganul.

ORGOLII ŢIGĂNEŞTI. Pe cealaltă parte, Ionelaş Carpaci consideră că terenul a fost tot timpul al lui. "Eu am avut acest teren. Se vede in cartea funciară in extenso. Am avut nevoie de bani şi am girat cu terenul lui Nicolae. Am simulat un contract de vanzare-cumpărare. Numai eu i-am dat dobandă 70.000 de euro şi socrul-meu, Vişinel, 50.000 de euro. Ăsta e cămătar. După ce i-am dat banii, nu a mai vrut să treacă terenul inapoi. Minte că nu i-am dat banii la maica-sa. Am martori. Actele s-au făcut in faţa notarului. Cum să o ţin eu pe femeie inchisă in maşină? Bătrana asta joacă teatru. Dacă mă mai freacă mult, mă duc eu la procuratură şi mă denunţ şi spun tot ce ştiu de el. Ăsta spală bani, domne! Are case peste case in tot oraşul pe numele lui maică-sa. Să mă lase dracului in pace, că-l bag eu după gratii. Numai de furăciuni se ocupă. E urmărit penal de statul german pentru manevrele lui cu autoturisme. Se făcea că exportă maşinile in Romania, punea ştampilă falsă de vamă şi recupera TVA-ul de la nemţi. Să termine cu minciunile, că spun tot' ", s-a răstit Ionelaş Carpaci.

Fortareata lui Ionelas Carpaci

PAZĂ ŞI PROTECŢIE. Pe de altă parte, Francisc Kelemen susţine că nu a fost paravan in această afacere şi, mai mult decat atat, "de cand a inceput ţigănia asta" nu mai are somn: "Eu nu am făcut decat o afacere. Am cumpărat şi am vandut. Acum imi pare rău că am intrat in cloaca asta. I-am zis lui Ionelaş să-mi dea banii inapoi, ca să-i pot plăti dlui Gavra de la Timcon. Şi dansul ar fi acceptat să-i dea terenul inapoi lui Mihai Nicolae, numai să fie linişte. Ştiţi ce mi-a spus Ionelaş? Feri, nu vreau să mă cert şi cu tine. Să ai parte de bani şi terenuri şi mult succes pe mai departe. Eu in situaţia asta ce să fac? Şi f...t şi cu banii luaţi!". Oricum, de cand a izbucnit acest scandal de mătase, casele celor două familii de ţigani, atat a lui Mihai Nicolae, cat şi a lui Ionelaş Carpaci, au devenit neancăpătoare. O dată pentru că cele două tabere s-au comasat fiecare unde a crezut de cuviinţă, iar pe de altă parte, de forţe de ordine private, plătite cu bani grei. Atat Mihai, cat şi Carpaci sunt cele mai instărite familii de rromi din Timişoara, cu afaceri grele şi proprietăţi, nu numai in oraşul de pe Bega, dar şi in Germania şi in Franţa.
×
Subiecte în articol: observator terenul nicolae carpaci mihai ion