x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Timişoara / Istoria Revoluţiei, aruncată în stradă

Timişoara / Istoria Revoluţiei, aruncată în stradă

de Mircea Opris    |    17 Dec 2008   •   00:00

Singurul muzeu şi centru de documentare al Revoluţiei din Decembrie 1989, din ţară, „Memorialului Revoluţiei din Decembrie 1989” va trebui desfinţat şi mutat din actualul sediu de pe strada Emanoil Ungureanu nr. 8. Imobilul în care funcţionează Asociaţia Memorialul Revoluţiei a fost retrocedat de către primărie urmaşilor foştilor proprietari, surorile Margareta Teodorescu şi Cristina David. 



Spaţiul pe care Asociaţia l-a primit, în anul 1998, în folosinţă gratuită, pe 99 de ani, de la primărie a fost predat, încă din luna iulie 2008 , proprietarilor. Asociaţia care administrează Centrul Naţional de Documentare şi Informare Publică despre Revoluţia din 1989 riscă să ajungă în stradă cu cele 40 de mii de documente, fotografii şi filme adunate în perioada post-decembristă, practic întreaga istorie a Revoluţiei. Încă din vară, Margareta Teodorescu, împreună cu revoluţionarul Petre Juravle, mandatarul proprietarilor, care deţine şi el 30 la sută din clădire, au venit la Memorial, pentru a încheia procesul-verbal de predare-primire a imobilului. Reprezentanţii Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, în calitate de chiriaşi, au refuzat să le permită accesul în clădire, ţinând cont de faptul că Asociaţia a formulat o acţiune în instanţă, prin care cere anularea dispoziţiei primarului de retrocedare în natură.

CHIRIE SAU EVACUARE
"Clădirea aceasta a fost cumpărată pe munca bunicului meu, nu este luată cu japca. Noi am trimis o notificare prin care am spus că suntem de acord ca Memorialul să rămână în chirie, dar nu ni s-a răspuns", a declarat Margareta Teodorescu. Iniţial, proprietarii au fost de acord cu despăgubirile băneşti, dar ulterior au cerut restituirea în natură. "S-a ajuns într-o situaţie hilară. Noi am consolidat clădirea, s-au investit 16 miliarde de lei vechi, şi să plătim, acum, chirie? Nu putem pleca nicăieri, nu avem unde! Noi nu vrem decât să ne continuăm activitatea în această clădire. Statul român ar trebui să o cumpere şi să ne-o dea în folosinţă. Am impresia că se doreşte desfiinţarea acestui Memorial, care este al tuturor românilor", a declarat preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, Traian Orban. Reprezentantul proprietarilor susţine că imobilul ar fi fost evaluat la nici mai mult nici mai puţin de şase milioane de euro. Proprietarii au rezolvat problema în favoarea lor la primărie, care i -a pus în posesie. Aceştia nu intenţionează să îi scoată afară pe chiriaşi imediat, ei putând să mai stea cinci ani, după cum prevede legea, dar cu condiţia să plătească o chirie de 2.500 de euro pe lună. Există o hotărâre de guvern care prevede cum se calculează această chirie. Acestea au fost pretenţiile proprietarilor.

EDILII TIMIŞOAREI, DISPREŢ TOTAL
Poziţia administraţiei oraşului din care a pornit Revoluţia în acest scandal este cel puţin bizară. Sediul este disputat în instanţă încă de mai mulţi ani, se ştia care va fi finalitatea, dar nu s-a oferit nicio alternativă, de exemplu un alt spaţiu. Reprezentanţii primăriei timişorene s-au spălat pe mâini, afirmând că  nu este nici treaba primăriei şi nici a Memorialului să facă rost de un nou sediu, pe motiv că, fiind obiectiv de interes naţional, guvernul ar trebui să rezolve problema. Ulterior, Direcţia de Patrimoniu a Primăriei Timişoara a oferit un spaţiu extreme de mic, impropriu pentru centrul de documentare, pentru a închide gura revoluţionarilor care se ocupă de Memorial. “E o ruşine pentru Timişoara. Clădirea a fost retrocedată integral. E o situaţie incertă şi nu ştiu cum vom plăti chiria. Singura speranţă este să se negocieze un preţ mai mic. Primăria ne-a dat un spaţiu de 130 de metri pătraţi, unde încap cel mult câteva piese de mobilă. Noi avem zeci de mii de documente, manusrcise, fotografii. În plus, la sediul pe care l-am pierdut avem o capelă a martirilor, sculpturi şi un muzeu cu materiale şi obiecte din timpul Revoluţiei. Ce vom face cu ele? Aruncăm istoria la gunoi?”, ne-a declarat Traian Orban, preşedinte al Memorialului şi administrator al centrului de documentare.  În 1998, Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei a obţinut pentru clădirea pe care trebuie să o părăsească, o finanţare de 17 miliarde de lei vechi pentru consolidarea şi mansardarea ei.

×
Subiecte în articol: observator revoluţiei