x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Tinerii se cred atoatestiutori"

"Tinerii se cred atoatestiutori"

03 Iun 2004   •   00:00
"Tinerii se cred atoatestiutori"

Presedintele Ion Iliescu se teme ca si tinerii ar putea cadea cu usurinta prada tentatiei averii si coruptiei, atunci cand ajung in functii importante, pentru ca mostenesc aceasta mentalitate.

MONICA IORDACHE

Seful statului a declarat ieri, la o reuniune organizata de Clubului Social Democrat, ca fenomenul coruptiei s-a amplificat in Romania dupa 1989 si ca nici generatia tanara nu este ferita de tentatia averii, deoarece mentalitatile se transmit de la o generatie la alta. Iliescu a explicat ca, in timpul regimului comunist, coruptia se manifesta prin influenta puterii, dar ca dupa 1989 fenomenul s-a amplificat, din cauza aparitiei "tentatiei averii si a banului care actioneaza asupra constiintei oamenilor". El a dezvinovatit Romania spunand ca nu numai la noi exista coruptie, ci si "la case mai mari". Mai mult, Romania nu a ajuns inca sa aiba, ca alte tari, "mastodonti care cumpara si ministri si presedinti". In schimb, fiecare societate si-a dezvoltat "anticorpi", adica masuri de combatere a coruptiei.

PERICOL. Iliescu nu crede ca schimbarea clasei politice este o solutie pentru ca si tinerii pot fi, in opinia lui, victime ale coruptiei. Tinerii care ajung in functii importante ar putea sa se creada "a toate stiutori" sau sa cada prada parvenitismului, crede seful statului. "Mentalitatile se transmit de la o generatie la alta. Nu este ferita nici generatia tanara", a declarat presedintele Iliescu.

In concluzie, intinerirea clasei politice nu trebuie sa devina un scop in sine, a recomandat presedintele. El a spus ca si inainte de 1989 PCR vorbea despre necesitatea intineririi clasei politice si prezenta chiar procentajul femeilor si tinerilor pe listele partidului.

CALITATI

Dupa ce i-a criticat pe tineri, Iliescu si-a descoperit si propriile calitati. El a spus ca nu a fost niciodata atras de putere si ca principalele sale calitati ca om politic sunt corectitudinea si credinta in principii. El a spus ca un politician trebuie "sa creada in ceva, sa aiba principii clare carora sa-si consacre viata ca sa fie credibil, sa aiba forta sa-si impuna crezul".

×
Subiecte în articol: observator