x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Toamnă cu Zamfir pe Valea Gurghiului

Toamnă cu Zamfir pe Valea Gurghiului

de Raluca Cret    |    04 Sep 2007   •   00:00
Toamnă cu Zamfir pe Valea Gurghiului

Muzică bună, măncare tradiţională şi atmosferă autentică, in creierii Munţilor Gurghiului


Gheorghe Zamfir pe scenă. In spate, Dan Teodorescu face ture nerăbdător intre maşină şi cortul oficialilor. Ducu Bertzi se plimbă pe la standuri şi se interesează cum se fac viorile de Reghin. Irişii incing atmosfera iar intr-un colţ Cristi Tabără dă autografe pe bucăţi de hărtie. Aproape de miezul nopţii, Nicu Covaci apare in spatele scenei şi ia pulsul mulţimii, deşi recitalul Phoenix are loc a doua zi. Miros de toamnă şi de munte. S-a intămplat in Munţii Gurghiului, la Festivalul "Valea Gurghiului - Valea Regilor", in 1 şi 2 septembrie. Aflat la cea de-a doua ediţie, festivalul din acest an i-a surprins pe organizatori cu numărul mare de vizitatori. Spre deosebire de anul trecut, organizatorii au pus accentul pe muzica bună şi a exclus din start debutanţii şi amatorii. Astfel, pe scena din creierii munţilor au urcat artişti unul şi unul: Gheorghe Zamfir, Ducu Bertzi, Taxi, Iris, Trupa Fără Zahăr, Trupa Balcanik şi Phoenix.


Zamfir nerăbdător

Cel care a declanşat atmosfera incendiară a fost Gheorghe Zamfir cu Grupul Magic. Cu ochii inchişi, maestrul a arătat de ce numele său nu poate fi separat de naiuri. Căte o privire aruncată ceasului, la fiecare zece minute şi priviri ferme spre taraful din spate. Ducu Bertzi s-a lăsat infrănt de frig şi nu a stat prea mult pe scenă, deşi publicul i-a scandat numele şi in timpul recitalului trupei Taxi. Recitalul Taxi a fost de fapt un dialog cu publicul, iar melodiile au fost alese şi in funcţie de cerinţele fanilor. Iris a dat startul la artificii. Deja obişnuiţi cu publicul mureşean, fiind prezenţi la mai toate festivalurile mai serioase, cei de la Phoenix au arătat din nou că vioara poate suna altfel in măna lui Mani Neumann şi că lemnul nu este atăt de rezistent cănd vine vorba de tobele lui Ţăndărică.


Insă Festivalul Văii Gurghiului nu a insemnat numai muzică bună. Cristi Tabără, de data aceasta in calitate de prezentator, a ştiut să vorbească publicului, nemulţumiţi de prestaţia lui Jugaru de anul trecut şi i-a imbiat pe oameni, din cănd in cănd intr-o maghiară stricată, să se bucure de celelalte evenimente ale festivalului. Măncăruri tradiţionale, printre care de mare succes s-a bucurat bulzul cu brănză, expoziţii şi concursuri. Fiecare comună de pe Valea Gurghiului şi Municipiul Reghin a avut un stand propriu, şi fiecare şi-a adus căte o gospodărie autentică pe care au reclădit-o la faţa locului.

×
Subiecte în articol: observator