x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tort aniversar la 100 de ani

Tort aniversar la 100 de ani

de Anca Scarlat    |    29 Oct 2006   •   00:00
Tort aniversar 	la 100 de ani

Muzeul Taranului Roman a sarba-torit implinirea celor 100 de ani de la infiintare cu taraf si tort. Si cu sute de vizitatori.

Muzeul Taranului Roman a sarbatorit implinirea celor 100 de ani de la infiintare cu taraf si tort. Si cu sute de vizitatori.

Oameni de toate varstele, prieteni vechi ai muzeului sau curiosi care abia acum au descoperit expozitiile de la Sosea au fost prezenti vineri la aniversare. Gazdele au pregatit un tort de zece kilograme, cu lumanari aprinse, pentru toti "musafirii". Au adus si muzica. Nu putea lipsi din "ograda" taranului roman chiar taraful!

CHEF AUTOHTON. S-a chefuit, s-a mancat excelentul tort diplomat, s-a baut suc si apa minerala. Dar, mai ales, s-a vorbit despre muzeu. Unii dintre "musafiri" au inteles acum ce ofera Muzeul de la Sosea. Si de ce este el diferit de celelalte. "Ce facem? Mergem dupa tort?", intreba putin speriata o adolescenta care venise la eveniment cu un grup de prietene. "Da, normal!", s-a auzit un glas vesel din grup. Si asa, cateva sute de vizitatori au ocolit vineri muzeul, urmand taraful de lautari autentici si… tortul! Dar de ce s-a plimbat tortul? Foarte simplu! S-a scos la strada cu mare tam-tam, cu muzica si voie buna, pentru a fi vazut de lume. Asa cum se face la tara cu mireasa, inaintea nuntii. Astfel, intreaga comunitate participa la eveniment. Este reinterpretarea unui obicei stravechi. Prin traditie, evenimentele importante din viata satului sunt traite de toti. E o forma de "acreditare" a schimbarilor care se produc in viata unui om sau a unei familii, schimbari care afecteaza indirect intreaga comunitate rurala.

KITSCHUL DE ZI CU ZI. Asa face taranul roman, deci asa a facut vineri, la aniversare, si muzeul care il reprezinta.
LA SOSEA. Vineri, dupa 15:30, oamenii au inceput sa se adune in fata muzeului
Pentru ca acest muzeu incearca sa spuna adevarul despre "obiectul" pe care il expune pentru public. Satul romanesc a suferit o serie de transformari. O data cu industrializarea si colectivizarea fortata. Dar aceste transformari continua astazi, in modul cel mai firesc, prin tehnologizare, evolutia rapida a societatii si economiei si, in general, influentele de tot felul ale lumii contemporane. Iar taranul roman nu mai este cel de acum o suta de ani. Este kitsch, este galagios si a uitat cam mult din traditii, dar este viu. Iar muzeul il respecta si il arata lumii asa cum e.

IN UMBRA PARTIDULUI. Muzeul de la Sosea a fost infiintat la 1906. Se numea la inceput "Muzeul de Arta Nationala". In 1921 a inceput constructia cladirii de pe Soseaua Kiseleff, in stil architectural neoromanesc. A fost "furat" de PCR in anul 1953, devenind Muzeul Partidului sau Muzeul "Lenin Stalin". Si practic desfiintat prin mutarea colectiilor la Muzeul Satului. In 1990, a renascut, sub actuala denumire, prin eforturile unei echipe de cercetatori si muzeografi de exceptie, care au optat pentru expozitiile interactive, contactul direct cu publicul si experimente ingenioase. Anul acesta, MTR a oferit vizitatorilor o serie de manifestari in premiera, continuand aceeasi linie. Vineri, la sarbatorirea celor o suta de ani de la infiintare, s-a "expus" la strada experimentalul si interactivul caracteristice acestei institutii.

VA URMA! Urmatorul eveniment va avea loc la mijlocul lunii noiembrie a.c. Este vorba despre expunerea unei achizitii de secol XX, "Tampla Bohari". Muzeul va mai oferi surprize placute vizitatorilor.

SUCCES. Evenimentul de la Muzeul Taranului Roman a adunat vineri cateva sute de vizitatori
×
Subiecte în articol: observator muzeul