x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trafic cu 30 de kilograme de aur

Trafic cu 30 de kilograme de aur

13 Noi 2004   •   00:00

Doi turci care se ocupau cu contrabanda de bijuterii din aur au fost arestati joi de magistratii bucuresteni. Anchetatorii spun ca cei doi fac parte dintr-o retea care ar fi adus in Romania, doar in ultimele zile, 30 de kilograme de aur.

EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

Click pentru a mari imaginea
AMBALAJ. Aurul gasit in timpul flagrantului era impartit in 19 pachete sigilate
Flagrantul a fost organizat miercuri, in baza unor informatii, de politisti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Sector 3, sub directa supraveghere a procurorilor Tribunalului Bucuresti. Miercuri, politistii, procurori si jandarmi au descins la garajul firmei SC Yeni Oz Murat SRL din Strada Viilor, din Sectorul 5 al Capitalei. Aici au fost surprinsi doi angajati ai firmei implicati in aceasta afacere. Anchetatorii au gasit in garaj 19 pachete sigilate, in care se aflau 10,5 kilograme de aur, in valoare de aproximativ 6 miliarde de lei. Coletele contineau lantisoare, bratari, inele, pandantive, cercei, butoni si alte bijuterii, pentru care cei doi reprezentanti ai firmei, cetatenii turci Mehmet Yildiz (26 de ani, dispecer la firma) si Halil Ibrahim Kurt (30 de ani sofer), nu au putut prezenta documente de provenienta sau alte acte justificative.

VALUTA. In garaj, politistii au mai gasit: 9.990 de dolari, 1.880 de euro si peste 10 milioane de lei, sume care potrivit anchetatorilor provin din vanzarea unor bijuterii din aur. Aurul gasit si sumele de bani au fost confiscate de anchetatori.

Click pentru a mari imaginea
INTARZIERE. Politistii estimeaza ca reteaua de contrabandisti vanduse deja doua treimi din bijuterii

Pana in momentul organizarii flagrantului, cei doi turci vandusera deja 20 de kilograme de aur. "Din datele pe care le detinem, cei doi turci sunt doar pionii intr-o afacere de anvergura. Sigur vom opera si alte retineri in acest caz", au declarat anchetatorii. Ei sustin ca aurul ar fi fost ascuns in bagajele de cala ale mai multor pasageri si ca este posibil ca si organele din frontiera sa fie amestecate in afacerea turcilor. Aurul a fost introdus in tara de Halil Kurt si predat dispecerului pentru a fi vandut. Magistratii bucuresteni au decis ca cei doi sa-si petreaca urmatoarele 29 de zile in spatele gratiilor, sub acuzatiile de contrabanda, evaziune fiscala si efectuarea operatiunilor de export-import fara autorizatie.

PRECEDENT. Nu este pentru prima data cand vamesilor giurgiuveni le scapa printre degete o astfel de captura. La inceputul anului, aceiasi politisti de la Serviciului de Investigare a Fraudelor Sector 3 au descoperit 150.000 de dolari falsi, care au trecut tot prin Vama Giurgiu.

<.p>

IN BAGAJE
Cercetarile au scos la iveala ca aurul gasit in garaj reprezinta doar o mica parte dintr-o cantitate de bijuterii introdusa in tara, marti si miercuri, cu trei autocare care au trecut ca prin branza prin Vama Giurgiu. Cu toata aparatura cu Raze X intrata de curand in dotarea autoritatilor vamale, cele 30 de kilograme care au fost introduse in tara nu au fost depistate la trecerea frontierei.

×
Subiecte în articol: observator