Încă unul dintre răniţii din Clubul Colectiv a murit marti, într-un spital din Marea Britanie, unde fusese transferat recent, numărul celor care au decedat în tragedie ajungând la 48. Potrivit Ministerului Sănătății, în Capitală mai sunt internaţi 76 de răniţi, 24 dintre aceştia fiind în stare critică sau gravă.
Tudor Golu (28 de ani) s-a stins într-un spital din Birmingham, Marea Britanie, el fiind unul dintre cei 10 pacienţi transferaţi duminică seară cu avionul NATO. Chitarist al formaţiei Axial Lead, Tudor era şi artist grafic şi cel care a făcut videoclipul piesei „The day we die” al trupei Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul în seara fatidică.
Repatrierea trupului neînsuflețit se va face în regim de urgență, iar costurile vor fi asigurate din Fondul de rezervă al Guvernului, a anunțat premierul interimar Sorin Câmpeanu.
Alţi şase tineri rămân în stare extrem de gravă la Spitalul Floreasca, iar o echipă de medici din Germania a venit pentru a evalua starea acestora în eventualitatea unui transfer în clinici de specialitate. De asemenea, o altă pacientă de la Spitalul de Arşi va fi transferată într-un spital din Germania, în cursul zilei de azi, însă doar dacă starea acesteia va permite.
Între timp, medicii din Capitală continuă să opereze pacienţii stabilizaţi, iar rezervele de piele de la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde se află şi singura bancă de piele, încep să se diminueze. Astfel, în urma unei solicitări a managerului unităţii, prof. Dan Mircea Enescu, circa 2,5 mp de piele au fost prelevaţi, ieri, de la un pacient aflat în moarte cerebrală, la Spitalul Judeţean din Baia Mare, iar grefele vor fi folosite în tratamentul răniţilor din Colectiv care luptă acum pentru supravieţuire.
Pacienţii au coşmaruri
În paralel cu tratarea arsurilor şi a altor traume fizice, tinerii răniţi în Colectiv, dar şi familiile şi salvatorii acestora primesc suport psihologic. Din acest punct de vedere, princi-palele simptome cu care se confruntă răniţii şi rudele acestora sunt legate de reacţia acută la stres: simptome neurovegetative, amintiri intruzive şi coşmaruri, a explicat psihiatrul Gabriel Diaconu, coordonatorul Grupului intergat de intervenţie în criză, înfiinţat la Ministerul Sănătăţii. „Această misiune se va termina în momentul în care şi ultimul pacient va fi reabilitat social”, a precizat medicul.