x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu dă sfaturi de criză: "Niciun stat din Uniunea Europeană nu va avea voie să aibă un deficit mai mare de 3 la sută"

Traian Băsescu dă sfaturi de criză: "Niciun stat din Uniunea Europeană nu va avea voie să aibă un deficit mai mare de 3 la sută"

de Ionuţ Socaciu    |    07 Dec 2011   •   14:53
Traian Băsescu dă sfaturi de criză: "Niciun stat din Uniunea Europeană nu va avea voie să aibă un deficit mai mare de 3 la sută"

Inaintea de participarea la Consiliul Europei, programat in 9 decembrie, la Bruxelles, Traian Basescu a sustinut miercuri o declaratie de presa pe tema schimbarilor care trebuie operate de urgenta la nivelul Uniunii Europene pentru a iesi din criza. 

Solutia corecta este consultarea Parlamentului Europei si Bancii Europene pentru modificarea Protocolului 12. Cand va exista consens la nivelul celor 27 de state se va putea modifica si Tratatul.

Ar trebui sa impunem definirea pentru toate statele a unui calendar pentru atingerea unui grad de indatorare de maxim 60 la suta din PIB.

Introducerea in constitutiile statelor membre a limitei maxime de 3 la suta din PIB.

Statele ar trebui sa introduca un mecanism automat de corectie a deficitului. Daca bugetul de stat nu se incadreaza in cei 3 la suta, ar trebui crescute automat veniturile si tot automat diminuate cheltuielile.

Avand in vedere ca se discuta solutii globale, trebuie un sistem de raportare individual pentru fiecare stat. Indiferent cine face datoria excesiva, sunt cateva state care platesc pentru asta. Nivelul datoriei trebuie cunoscut pe intreg spatiul Euro.

Statele nu mai trebuie sa priveasca neutru

Amendarea Tratatului este mult mai complicata. In unele tari ar implica si referendumuri. Uniunea Europeana are nevoie de decizii acum, nu peste un an, doi.

Nu este de intrevazut un consens in acest moment.

Ar trebui data mult mai multa putere Comisiei Europene, dar asta este imposibil fara modificarea Tratatului Uniunii Europene.

Investitorii si pietele ar primi foarte bine o decizie in acest sens.

Din punctul nostru de vedere, ca tara care are obligatia sa se pregateasca pentru intrarea in zona Euro, modificarile ne ajuta. Romania este in plina implementare a deciziilor Consiliului European.

Romania este grav afectata de criza din zona euro. Datorita neincrederii, CDS-ul a depasit 450, de patru ori mai mare decat in iunie.

Am fortat un deficit mai mic pentru a ne imprumuta cat mai putin.

Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este pe ordinera de zi, cel putin aceasta este promisiunea presedintelui Van Rompuy. Ramane de vazut daca subiectul va fi discutat in conditiile in care tema principala este cu totul alta. Oricum, din cate stim, Olanda nu si-a schimbat pozitia.

×