x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei copii morţi, autorităţi neputincioase

Trei copii morţi, autorităţi neputincioase

de Monica Cosac    |    18 Feb 2016   •   08:28
Trei copii morţi, autorităţi neputincioase
Sursa foto: Dmitrii Kotin/Getty Images/iStockphoto

Trei bebeluși au murit din cauza unei bacterii periculoase, iar alţi trei sunt în continuare în stare gravă, la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii nu a aflat nici până acum care este sursa îmbolnăvirilor. O echipă de medici din străinătate sosește azi la București.

Mai mulţi specialişti ai Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor vin joi, în România, în legătură cu infecţiile bebeluşilor cu sindrom hemolitic-uremic, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu. Deşi, recent, afirma că avem un sistem medical “peste medie”, ministrul Achimaş s-a văzut nevoit să cheme speci-aliştii europeni şi susţine că a apelat la acest mecanism exact când trebuia. „Nu este o chestiune ieşită din comun să facem apel în acest moment la acei specialişti, am făcut-o exact în momentul în care se impunea”, a declarat ministrul Sănătăţii.

„Demisia nu rezolvă problema”
Tot ieri, pentru prima dată, ministrul Sănătăţii a recunoscut că a existat o proastă comunicare între instituţiile responsabile (Spitalul de Pediatrie Piteşti, DSP Argeş şi Ministerul Sănătăţii) şi a spus că, dacă va trebui să răspundă pentru acest lucru, o va face cu „dragă inimă”. Pe de altă parte, minis-trul Achimaş spune că demisia sa, cerută de doi deputaţi, nu va rezolva problema sănătăţii copiilor din Argeş. El a susţinut, însă, că se simte „foarte frustrat” că ancheta bate pasul pe loc, dar că aceasta s-a desfăşurat „în conformitate cu procedurile standard existente”. Medicii de la Spitalul „Marie Curie” au informat, ieri, că trei dintre copiii internaţi cu sindrom hemolitic-uremic sunt în continuare dializaţi peritoneal, dar niciunul nu mai este intubat. „La ATI sunt toţi trei pacienţii care fac dializă peritoneală, sunt detubaţi şi au o stare să o numim staţionară. Este o stare critică. Nu par în pericol, însă sunt pacienţi foarte fragili, au vârste între şapte şi nouă luni”, a explicat medicul nefrolog Mihaela Bălgrădean. Ea a precizat că această boală nu are un tratament specific şi că se tratează fiecare copil în parte, în funcţie de complicaţiile pe care le prezintă. Medicii de la „Marie Curie” au mai explicat că sindromul hemolitic-uremic are o patologie mai puţin obişnuită, astfel încât, timp de 14 zile, cât durează peri-oada de incubaţie, boala riscă să nu fie recunoscută, pentru ca apoi să apară semne devastatoare de sepsis (infecție extrem de gravă). Părinţii ar trebui să se îngrijoreze în momentul în care apare o diaree şi, cu atât mai mult, când copilul nu a mai urinat, mai spun doctorii.

11 cazuri noi, la Piteşti
Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeş, în prezent, în tot judeţul sunt internați 42 de copii cu forme uşoare şi medii ale bolii diareice. O treime dintre cei 33 de copii internaţi la Spitalul de Pedi-atrie Piteşti au ajuns la unitatea medicală doar în ultimele 24 de ore. Alți cinci copii sunt internați la Spitalul Județean din Piteşti, trei la Spitalul Municipal Curtea de Argeş şi unul la Spitalul Orăşenesc Costeşti. Doi micuţi, confirmaţi cu rotavirus, au fost transferaţi ieri la spitalele „Victor Babeş” şi „Matei Balş” din Capitală.

O investigaţie epidemiologică va fi făcută de DSP Argeş, în zonele de unde provin copiii cu sindrom hemolitic-uremic, a anunţat microbiologul Alexandru Rafila, precizând că bovinele sunt cele care poartă sau răspândesc E-coli.
 

×