x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tribunalul Bucureşti a finalizat procesul liderului ţărănist Ion Diaconescu împotriva statului

Tribunalul Bucureşti a finalizat procesul liderului ţărănist Ion Diaconescu împotriva statului

28 Mai 2010   •   00:00

Tribunalul Bucureşti a finalizat vineri procesul liderului ţărănist, Ion Diaconescu, care a cerut instanţei să oblige statul la plata unor despăgubiri de 18 milioane de euro pentru suferinţele din timpul regimului comunist.

Ion Diaconescu a fost reprezentat vineri de fostul premier Victor Ciorbea, care a susţinut că Ion Diaconescu trebuie despăgubit pentru traumele suferite din cauza regimului comunist. El a mai susţinut că există o sentinţă a instanţei supreme prin care o persoană a fost despăgubită cu cinci milioane de lei pentru 63 de zile de arest preventiv. Ciorbea a mai spus că, dacă Diaconescu a petrecut şase ani în arest, atunci cuantumul daunelor cerute este chiar mai mic decât i s-ar cuveni.

De partea cealaltă, reprezentaţii Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Public au susţinut că instanţa trebuie să analizeze cuantumul despăgubirilor. Reprezentantul Ministerului Finanţelor a apreciat chiar că însăşi notorietarea legată de suferinţele la care a fost supus Diaconescu reprezintă o formă de despăgubire. Tribunalul Bucureşti urmează să ia o decizie în acest caz.

Avocata Luminiţa Ciorbea declara la primul termen al procesului că cele mai importante bunuri pentru Ion Diaconescu erau cele cu valoare sentimentală, poze cu părinţii şi familia sa, cu Ion Mihalache, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu, dar şi iconiţe şi cărţi. Ea arăta că prin această acţiune doreşte să se realizeze o justiţie morală şi să se stabilească clar că Ion Diaconescu a fost condamnat doar pentru că era membru al PNţ şi nepotul lui Ion Mihalache. În acest proces, Ion Diaconescu cere statului român, în baza Legii 221/2009, să fie despăgubit cu 18 milioane de euro pentru condamnările şi suferinţele din timpul regimului comunist.

×
Subiecte în articol: observator