x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tronsonul de autostradă Arad-Nădlac este "în stadiu zero"

Tronsonul de autostradă Arad-Nădlac este "în stadiu zero"

03 Noi 2009   •   00:00

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, marţi, în judeţul Timiş, că sectorul de autostradă Arad-Nădlac, cel care urmează să unească reţeaua din România cu cea din Ungaria, este "în stadiu zero" şi abia acum se fac studii de traseu şi de fezabilitate.

"Pe sectorul de autostradă Arad-Nădlac nu s-a făcut absolut nimic, nu înţeleg de ce domnul Orban a lăsat-o aşa. Este în stadiu zero. Abia acum facem studii de traseu şi studii de fezabilitate. Acest sector nu era cuprins în niciun plan, pentru nicio finanţare", a spus Berceanu, în timpul unei vizite pe şantierul Autostrăzii Timişoara-Arad.

În ceea ce priveşte continuarea autostrăzii de la Timişoara spre Sibiu, el a spus că următorul sector care va intra în lucru este Timişoara-Lugoj.

"Pentru Timişoara-Lugoj suntem într-un stadiu avansat cu documentaţiile. Vom da drumul imediat la lucrări, la începutul anului viitor. Proiectele au fost trimise pentru aprobări la Uniunea Europeană, iar banii sunt asiguraţi din fondurile europene", a afirmat Berceanu.

Potrivit sursei citate, banii pentru autostrada de pe Coridorul IV Pan European sunt asiguraţi în perioada 2007-2013 din Programul Operaţional Sectorial pentru Transport.

După discuţiile cu constructorul Autostrăzii Arad-Timişoara, FCC Construction, ministrul Radu Berceanu a dat asigurări că va rezolva cele două probleme importante care îngreunează lucrările în prezent  exproprierile şi descărcările arheologice.

"Avem în vedere faptul că sunt unele persoane care trag de timp ca să îngreuneze lucrările, în speranţa că vor obţine bani. Vom rezolva problema exproprierilor şi a descărcărilor arheologice, astfel încât Autostrada Arad-Timişoara să fie finalizată conform termenului din contract, în iunie 2011", a spus Berceanu.

Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, au vizitat, marţi, şantierul centurii ocolitoare a Timişoarei, urmând să ajungă apoi pe şantierul Autostrăzii Timişoara  Arad, din judeţul Arad, şi pe cel al centurii municipiului Oradea.

În luna august, preşedintele Traian Băsescu se declara nemulţumit că tot mai multe situri arheologice blochează lucrările pe traseul autostrăzii Arad-Timişoara, spunând că Guvernul a rezolvat problema exproprierilor, dar arheologii blochează derularea firească a proiectului.

Costurile de construire a autostrăzii Arad-Timişoara sunt estimate la 270 de milioane de euro, cu TVA. Licitaţia de construcţii a fost câştigată de firmele Astaldi, din Italia, şi FCC Construction, din Spania.

Din suma totală, 115 milioane de euro sunt alocaţi pentru lucrările la centura rutieră a municipiului Arad, pentru care s-a semnat, în 14 martie, contractul cu firma constructoare FCC Construction.
Lucrările la întreaga autostradă Arad-Timişoara ar fi trebuit să înceapă în vara anului trecut, dar au existat mai multe probleme care nu erau rezolvate, inclusiv neclarităţi legate de proiectare.

  Mediafax

×
Subiecte în articol: observator