x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tudor Chirila "Ma p... pe ea de Vama"

Tudor Chirila "Ma p... pe ea de Vama"

de Dana Ciobanu    |    22 Aug 2005   •   00:00
Tudor Chirila "Ma p... pe ea de Vama"

Cele doua seri de Stufstock 3 au adus in Vama Veche aproape 100.000 de "salvatori" ai calutilor de mare si ai arhitecturii pe orizontala, tinte clamate de organizatori. Dar si 42 de artisti si trupe, circ pentru popor, transmis in direct la televizor.

Daca in prima seara a Stufstock 3 publicul a fost mai scandalagiu (dupa spusele fortelor de ordine) si artistii de pe scena pacifisti, in cea de-a doua zi rolurile s-au inversat. Spectatorii nu s-au mai lovit cap in cap, lasand aceasta "placere" oficialilor purtatori de ecusoane de "artist" si "organizator".

CINE E MORTUL? Iuresul a inceput in timpul recitalului Vama Veche, cu un Tudor Chirila vorbind pe sleau despre efectul Stufstock asupra a ceea ce a fost bastionul nonconformistilor: "Vama a pierdut, sistemul a castigat. Dar e un lucru pe care nu ni-l poate lua nimeni: marea. Si cata vreme exista marea, ma p... pe ea de Vama". Declaratia belicoasa a lui Chirila a starnit reactii diverse: unii l-au aplaudat, altii l-au huiduit si i-au propus sa schimbe numele trupei in "Marea Neagra". Mai mult decat surprins, Mircea Toma, unul dintre organizatorii de baza ai Stufstock, a avut un raspuns extrem de dur pentru "instigator": "E nesimtit. Vama traieste, Chirila e mort! Cum poate sa spuna asa ceva? Asa trebuie sa scrieti: Vama traieste! El e mortul". Dupa care a incercat sa dreaga busuiocul: "Nici el nu-i mort. Uite cati fani are!". Si dus a fost Toma!

IN PAUZA. Afluxul mare de clienti a produs probleme si comerciantilor de shaworma

In spatele scenei, unde vantul prevestitor de furtuna rupsese din legaturi banner-ul urias ce folosea de fundal. Vreo 20 de voluntari erau deja acolo, tinand panza cu mainile, pentru a nu fi smulsa de tot. In acest timp, Chirila si-a continuat imperturbabil recitalul si a onorat doua bis-uri cerute de public. La iesirea de pe scena, a evitat explicatiile pentru ziaristi, cu privire la declaratia sa incendiara de mai devreme, si s-a indreptat spre un grup de fani, carora le-a oferit autografe. Abia cand a aflat ce reactie a avut Mircea Toma, a deschis gura: "Vama Veche este o muzica. Noi suntem niste baieti care fac muzica. Mircea Toma este un intelectual". Apoi, in barba: "Auzi, Mircea Toma m-a facut nesimtit. O sa raman tarat toata viata!". Chiar toata viata, nu. Povestea merge mai departe: la nici doua ore de la razboiul declaratiilor redat mai sus, Tudor Chirila ocupa o masa in restaurantul La Frontera - fieful catavencilor.

Alaturi de Alex Sandulescu, director retea RO-24-FUN. Catavenc, adica. Este posibil, totusi, ca liderul Vama Veche sa nu-si fi dat seama ca bea in casa "sistemului" pe care-l hulise pe scena, in ciuda faptului ca pe frontispiciul carciumii tronau, cu litere de-o schioapa, cuvintele "Birou de presa Stufstock 3". Ori s-o fi asezat la cina impacarii cea de taina?!

ANTIVANT. Mircea Toma a dat o mana de ajutor voluntarilor care tineau "spatele" scenei

POTOPUL. "Dupa noi, potopul", spusese Chirila la sfarsitul recitalului. Si asa a fost. Luna Amara a urcat pe scena, continuand razboiul declaratiilor, prin vocea solistului trupei: "Bine v-am gasit, Vama Veche! Ori ar trebui sa spun Mamaia?! E un sat care incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Neptun si Mamaia. Romanii sunt de vina, nu americanii! (...) Ne aflam aici pentru voi, nu pentru Vama Veche". Apoi a inceput potopul, la modul propriu. Rafalele de ploaie rece au imprastiat ce mai ramasese din public, iar trupele au cantat noptii, vantului, marii si cameramanilor TVR 2, pentru ca transmisia in direct era prevazuta in program pana la 6 dimineata.

STUFSTOCK 3, PE SCURT
42 de trupe si artisti, pe cele doua scene, langa care s-au adunat aproape 100.000 de spectatori. Vanzari-record de bauturi, tigari si mancare. Sute de minori beti, adormiti pe plaja. 60 de jandarmi care si-au asumat riscul de a fi injurati pentru ca aveau misiunea de a mentine ordinea publica. Nici un caz grav pentru medicii voluntari prezenti in Vama. "Bautura fara limite, sex fara limite. Chiar si la 4 metri in fata scenei. Ce sa le facem?!", ne-a rezumat situatia un jandarm, pe la 2 dimineata.
×
Subiecte în articol: observator chirilă vama veche vama