x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Turceni: Trimişi acasă ilegal pentru a achiziţiona “certificate verzi”

Turceni: Trimişi acasă ilegal pentru a achiziţiona “certificate verzi”

de Gabriela Mladin    |    07 Mar 2011   •   11:56

Peste o suta de angajaţi ai Complexului Energetic Turceni au primit pe 1 martie înştiinţările că începând cu această dată au intrat în concedii de aşteptare. Deşi nu sunt legale aceste concedii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj comunicând clar că o astfel de măsură nu se regăseşte în lege, Complexul Turceni a împărţit actele celor peste o sută de salariaţi.


Conducerea Complexului Energetic Turceni a emis în data de 1 martie actele prin care peste o sută de salariaţi au fost anunţaţi că începând cu 1 martie le-au fost suspendate contractele individuale de muncă. Acestora li s-a spus că în cazul în care, în perioada celor doi ani, cât le-au suspendate contractele, este nevoie de ei vor fi rechemaţi la muncă. Astfel, angajaţii vor fi anuntaţi telefonic sau prin scrisoare, se arată în înştiinţările primite de angajaţi. Motivul comunicat chiar în deciziile de suspendare ale contractelor de muncă este acela că “din ianuarie 2013 complexul trebuie să achiziţioneze circa un certificat de CO2 pentru fiecare MWh produs”.

 

Măsură ilegală!

Interesant este că Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a comunicat deja că aceste concedii de aşteptare sunt ilegale, ele neregăsindu-se în nicio lege din România. Drept urmare, angajatorul nu poate pune în aplicare o măsură în afara legii.

Sindicaliştii vorbesc, însă, de o prevedere în Contractele colective de muncă, de parcă acest act ar fi mai presus de lege: “Consiliul de Administratie s-a întrunit şi a luat decizia de a-i trimite în regim de aşteptare, deci oamenii nu sunt disponibilizaţi. Măsura este în Contractul Colectiv de Munca al complexului. Sunt 125 de persoane pe listă, din aceştia 14 pleacă acasă cu plăţi compensatorii, restul au statut de aşteptare”, susţine Eugen Iovan, lider de sindicat din Turceni.

În perioada celor doi ani de aşteptare, angajaţii stau acasă şi primesc 75% din salariu. În caz că e nevoie de ei, sunt chemaţi la serviciu. “Am comunicat SNLO şi Complexurilor Energetice faptul că măsura privind regimul de aşteptare nu are bază legală, deci nu poate fi aplicată”, a declarat directorul ITM Gorj, George Romanescu.

Şi, cu toate acestea, Complexul Energetic Turceni a trecut deja la trimiterea acasă a salariaţilor în regim de aşteptare.

 

La judecată cu compania

Într-o astfel de situaţie se află şi Polina Tipsie. Ea s-a trezit pe 1 martie cu decizia de suspendare a contractului de muncă. Lucrează în cadrul Complexului Turceni din 1980 ca operator calculator cu un salariu de 2.000 de lei şi, deşi în ultimii ani la departamenul său au fost angajate aproape 20 de persoane, conducerea companiei i-a comunicat că nu mai are nevoie de serviciile sale. “Am primit decizia de regim de aşteptare pentru doi ani care nu are o bază legală conform Codului Muncii. Am refuzat să semnez decizia şi am continuat să vin la serviciu dar pe 4 martie m-a chemat directorul general, Octavian Graure şi şeful meu direct, Simonescu, care mi-au pus în vedere să părăsesc unitatea. Sunt singura din familie care lucrează în Complexul Turceni şi le-am mai pus la dispoziţie şi un hectar de teren sub termocentrală, fără să fiu recompensată, multumindu-mă doar cu serviciul. Nu am avut o sancţiune în toţi anii de activitate”, a explicat Polina Tipsie.

Femeia este disperată, întrucât mai avea doi ani până la pensie, iar concediile de aşteptare nu sunt măsuri legale. “Voi merge în continuare la serviciu, voi semna condica de prezenţă şi voi munci până când mă vor da afara cu forţa. Vineri, 4 martie i-am dat deja în judecată pentru decizia luată”, a comunicat femeia.

 

Un muncitor la doi angajaţi TESA

În ultimii cinci ani, la Complexul Energetic Turceni au fost făcute peste 500 de angajări, majoritatea rude ale directorilor PD-L care au preluat conducerea companiei. S-a ajuns acum, ca la Turceni să lucreze mai puţini oameni în producţie, iar birourile complexului să devină absolut sufocante de angajaţi care duc o hârtie dintr-un birou în altul.

Zeci de angajaţi din cadrul Complexului Turceni care şi-au văzut contractele de muncă suspendate au apelat la un avocat pentru desfiinţarea deciziilor, dând compania în judecată.

×