x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Turism spaţial în masă

Turism spaţial în masă

15 Iul 2008   •   00:00

Agenţia spaţială rusă Roskosmos va lansa în 2011 o navetă spaţială cu turişti către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) care gravitează în jurul Pămîntului, a anunţat Vitaly Davydov, vicepreşedintele Agen&am



Agenţia spaţială rusă Roskosmos va lansa în 2011 o navetă spaţială cu turişti către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) care gravitează în jurul Pămîntului, a anunţat Vitaly Davydov, vicepreşedintele Agenţiei la Farnborough International Airshow 2008. Pînă în 2011, Roskosmos plănuieşte să construiască o navă spaţială care să poată să transporte turişti pînă la ISS, potrivit agenţiei Ria Novosti. "Chiar avem oameni dornici să facă astfel de zboruri", a spus Davydov. Conform lui, zborul poate fi implementat numai ca un proiect comercial, iar Roskosmos caută în acest moment un investitor pentru acesta.

PIAŢĂ. Anunţul ruşilor vine în contextul în care pînă acum nouă cetăţeni ruşi s-au înscris pentru zborul ce va fi efectuat de către nava privată Spaceship-2. Aceasta este dezvoltată de Virgin Galactic, companie din Virgin Group, un holdin deţinut de miliardarul britanic Sir Richard Branson. Virgin Galactic va face o primă demonstraţie cu prototipul în luna iulie a acestui an. Conform estimărilor, Virgin Galactic, prima agenţie de turism spaţial, în primii 12 ani cîteva sute de mii de oameni vor călători în spaţiu. Desigur, un zbor în condiţii de zero gravitaţie, de doar cîteva minute, dar la un preţ de 200.000 de dolari pe zbor, ceea ce înseamnă o afecere importantă. Virgin doreşte o flotă de 40-50 de vehicule care să ducă turiştii în spaţiu. În primii zece ani, trei sau patru nave spaţiale private cu cîte şase turişti la bord vor putea efectua zilnic zboruri sub-orbitale de două de la spaţioportul din New Mexico, aflat în construcţie în aceste momente. În acest moment biletele pentru primele zboruri deja au fost vîndute, iar alţi 85.000 de oameni sînt gata să facă plata în avans pentru un zbor în spaţiu.

PIONIERI. Ruşii sînt primii care au început dezvoltarea turismului spaţial, după ce în anul 2001 Roskosmos l-a transportat pe Denis Tito, un cetăţean american pe Staţia Spaţială Internaţională. Pînă acum ISS a fost vizitat doar de cinci turişti spaţiali. Costul mediu al unui zbor săptămînal a fost de 20 de milioane de dolari. Cum din anul 2010, majoritatea navetelor americane vor fi retrase din uz, doar micile Soyuz ruseşti vor fi disponibile, însă acestea au doar trei locuri. Tocmai de aceea Roskosmos a anunţat că doreşte construirea unor nave speciale pentru turişti spaţiali.

De altfel, Space Adventures, o companie privată care organizează zboruri cosmice, a relatat că primul contract privind un zbor comercial către ISS a fost deja semnat în această lună şi că l-ar duce pe Sergey Brinn, miliardar co- fondator al Google care este de origine rusă, la ISS. "Credem că 99% din oameni vor să experimenteze spaţiul", a precizat Eric Anderson, preşedintele companiei Space Adventures în data de 11 iunie 2008. "Scopul nostru este să avem cel puţin o misiune catre Staţia Spaţială Internaţională pe an. Sînt mai mulţi miliardari tineri care îşi pot permite costul unui zbor", a spus Anderson. Brin şi-a rezervat biletul contra a cinci milioane de dolari. Spre deosebire de Virgin Galactic, care va dispune de propriul spaţioport şi propria flotă de nave, zborurile intermediate de Space Adventures se desfăşoară prin Roskosmos.

×
Subiecte în articol: observator