x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucraineni in parc - Bordei, impartit in doua cartiere de lux

Ucraineni in parc - Bordei, impartit in doua cartiere de lux

de Monica Andrei Capatos    |    20 Ian 2007   •   00:00
Ucraineni in parc - Bordei, impartit in doua cartiere de lux
TUPEU - Ucrainenii vor sa construiasca pe spatiul verde
10 blocuri de lux, printre care si un hotel de 11 etaje. Asta vrea, mai nou, sa construiasca Costel Constanda si niste ucraineni in Parcul Bordei. Cu planurile sale marete, omul de afaceri s-a prezentat din nou la Primaria Capitalei, unde a avut o intalnire cu primarul general, Adriean Videanu. Discutiile vor fi reluate saptamana viitoare.

Costel Constanda, proprietarul Parcului Bordei, s-a dus ieri din nou la Primaria Capitalei pentru a-si prezenta proiectele pe care vrea sa le puna in practica pe spatiul verde.

Ignorand toate legile in vigoare, inclusiv ultima aparuta privind spatiile verzi, 24/2007, omul de afaceri are planuri mari pentru Parcul Bordei. Pe portiunea pe care tocmai a vandut-o unor ucraineni, de 4.600 mp, dinspre Strada Turgheniev, Constanda a cerut autoritatilor sa-i aprobe un plan urbanistic zonal care sa le permita noilor proprietari de parc sa construiasca cinci blocuri de lux, parter plus doua etaje si unul de trei etaje. Pentru restul terenului din Parcul Bordei, care a ramas in custodia sa, Constanda vrea sa mai ridice inca patru blocuri de patru, respectiv cinci etaje si un hotel de 11 niveluri.

La discutie au participat pe langa edilul-sef, Adriean Videanu, si consilieri generali, juristii municipalitatii, arhitecti si primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Chiar daca procesul dintre consilierii generali si Constanda n-a luat sfarsit, ba mai mult, alesii locali au avut castig de cauza, decizia fiind ulterior atacata de avocatii omului de afaceri, municipalitatea se grabeste, surprinzator, sa-i rezolve problema celui care mai are 28.400 mp din Parcul Bordei.

AMANARE. Pentru ca situatia este delicata si poate crea un precedent, luarea unei decizii a fost amanata pentru saptamana viitoare. Gurile rele spun ca omul de afaceri ar avea destui sustinatori prin Primaria Capitalei, astfel incat proiectele sale ar avea sanse sa se realizeze chiar daca nu respecta nici o lege.

"Daca proiectul va fi aprobat de consilierii generali, voi ataca hotararea in instanta. S-a spus ca Parcul Bordei nu este parc, este cu siguranta insa spatiu verde, iar noua lege, 24/2007, tocmai interzice constructiile pe astfel de terenuri", ne-a spus Andrei Chiliman.

CAMPANIE. Dezbaterile pe tema Parcului Bordei au fost multe, iar autoritatile s-au inghesuit sa-i dea o mana de ajutor lui Constanda, in loc sa apere parcul. Reamintim faptul ca anul trecut Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, din cadrul Ministerului Culturii s-a intrunit de doua ori pe sest pentru a da aviz favorabil proiectului privind construirea cartierului rezidential in Bordei. A fost nevoie de o campanie a Jurnalului National pentru ca ministrul Adrian Iorgulescu sa suspende avizul. Nici cei din Primaria Capitalei n-au stat cu mainile-n san. Cu acordul tacit al celor de la mediu, Constanda a taiat peste 100 de copaci din parc fara sa dea vreo socoteala.

Omul de afaceri a intrat in posesia terenului pe vremea cand la sefia Primariei Capitalei se afla presedintele Traian Basescu.
×
Subiecte în articol: observator bordei constanda parcul bordei