x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Udrea a terminat cu România şi trece la vecinii bulgari

Udrea a terminat cu România şi trece la vecinii bulgari

de Iulia Barbu    |    03 Feb 2011   •   21:26
Udrea a terminat cu România şi trece la vecinii bulgari
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

Uniunea Europeană şi-a propus o strategie regională a Dunării, o adevărată platformă pentru încurajarea parteneriatelor pe toate liniile. Cum România se bucură de prezenţa fluviului, specialiştii europeni au dat bani frumoşi ţării noastre şi şi-au pus speranţa în proiectele noastre.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat astfel o conferinţă de presă în care au fost explicate atribuţiile României. Alături de Teodor Baconschi s-au aflat Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării şi Turismului dar şi Anca Boagiu, ministrul Transporturilor.

România are la dispoziţie, până în 2013, 45 de miliarde de euro. Bani trebuie investiţi în infrastructură, de la porturi şi până la poduri între România şi Bulgaria dar şi o cale ferată care să facă legătura Budapesta – Bucureşti – Constanţa. Pe sectorul de transporturi, România va colabora cu Austria, pentru turism şi cultură cu Bulgaria, iar riscurile împotriva fenomenelor extreme vor fi împărţite cu Ungaria. Dacă Teodor Baconschi a vorbit despre importanţa istorică a fluviului şi anvergura strategiei, Anca Boagiu şi Elena Udrea au prezentat zeci de lucrări şi proiecte. Fondurile trebuie investite pentru un transport inteligent, amenajarea sectoarelor de Dunăre dar şi îmbunătăţirea calităţii apei. Anca Boagiu a anunţat că proiectele de infrastructură sunt extrem de ample, de la consolidarea malurilor, modernizarea porturilor Tulcea, Galaţi, Brăila, Cernavodă, Călăraşi, Olteniţa, Calafat, până la amenajarea unor întregi porţiuni de fluviu. Pentru sectorul comun pe care Ministerul Transporturilor îl administrează cu Bulgaria au fost alocate fonduri europene de 254 milioane de euro. Elena Udrea a ţinut să precizeze că experienţa pe care a câştigat-o cu brand-ul de ţară al României o va ajuta să construiască, bineînţeles, încă un brand pentru Dunăre! Împreună cu vecinii bulgari, Udrea mai doreşte să refacă şi drumul Împăraţilor Romani! Mai mult, ministrul dezvoltării şi turismului a amintit şi de pistele pentru biciclete pe care şi le doreşte pentru malul românesc al Dunării. Cei trei miniştri au promis că, odată ce procedurile de pre implementare vor fi îndeplinite se va trece la demararea proiectelor. Din păcate, experienţa României cu fondurile şi proiectele europene este atât de tristă, încât pare imposibil ca un proiect de anvergura strategică a Dunării să prindă viaţă. Autostrăzile şi căile ferate “construite” cu bani europeni sunt dovada vie a viitorului succes al programului de la Dunăre.

×