x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elena Udrea: I-am spus lui Traian Băsescu faptul că lui Dorin Cocoş i s-au cerut bani de către Coldea

Elena Udrea: I-am spus lui Traian Băsescu faptul că lui Dorin Cocoş i s-au cerut bani de către Coldea

03 Feb 2015   •   08:47
Elena Udrea: I-am spus lui Traian Băsescu faptul că lui Dorin Cocoş i s-au cerut bani de către Coldea

Ieri, fostul ministru Elena Udrea a afirmat, într-un interviu, că l-a anunţat pe fostul preşedinte Traian Băsescu de faptul că şeful interimar al SRI, Florian Coldea, i-ar fi cerut lui Dorin Cocoş să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru televiziunea acestuia, România TV. Elena Udrea a refuzat să spună care a fost reacţia preşedintelui.

”I-am spus şi preşedintelui. Ce a făcut el va trebui să îl întrebaţi pe dânsul. Nu vreau să discut despre ce a spus preşedintele Traian Băsescu. Mă surprinde în schimb că toată lumea aşteaptă şi încearcă să provoace o reacţie a preşedintelui. Nu ar fi mai simplu să îl întrebăm înainte pe Dorin Cocoş, pe Alin Cocoş?”, a declarat Elena Udrea.

”Scandalul care s-a iscat nu s-a iscat zilele acestea. Este nefiresc că, dintre atât de multe nume vehiculate în dosare penale, oameni implicaţi, împotriva cărora s-au făcut denunţuri şi nu sunt subiect de presă, eu am fost, de luni de zile, în mijlocul unor dezbateri acuzatoare în condițiile în care, până joi, nu era nicio acuzaţie la adresa mea. Am reclamat asta şi am spus că mi se pare nejustificat şi în spatele acestei atenţii nejustificate trebuie să fie ceva. Tactica a fost ca numele meu să fie implicat în cât mai multe discuţii cu iz penal, în așa fel încât când se va formula o acuzaţie oficială, nimeni să nu se mai mire. Am avut o discuţie cu cei din Parchet şi DNA, care mi-au spus că în dezbaterea publică e o mare aşteptare ca şi eu să fiu chemată la DNA. E o tactică de comunicare care face parte din această strategie împotriva mea”, a spus Elena Udrea la Gândul Live.

”Eu nu spun că nu trebuie chemată Elena Udrea în aceste dosare,nici nu mai contest măsura de începere a urmăririi penale şi controlul judiciar, mi-am retras contestaţia făcută de avocați. Înţeleg demersul procurorilor, problema e că toate lucrurile astea vin pe fondul unei agitaţii extraordinare în presă, care durează de luni de zile”, a mai spus Elena Udrea, susținând că există o strategie pentru decredibilizarea și reducerea sa la tăcere.

După începerea urmării penale în Dosarul Microsoft, Elena Udrea a intrat în vizorul procurorilor DNA și în dosarul legat de organizarea Galei Bute. În acest dosar apar, printre altele, numele senatorului PDL Ion Ariton, al primarului PSD din Lupeni, Cornel Resmeriță, și al fostului președinte al FR Box, Rudel Obreja.

Luni dimineața, DNA a cerut Camerei Deputaților avizul pentru ridicarea imunității Elenei Udrea, necesar deoarece faptele pentru care este cercetată au fost făcute în calitate de ministru. Cererea DNA are în vedere săvârșirea mai multor infracțiuni: abuz în serviciu, cu obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; tentativă la folosirea de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri de la bugetul UE; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012.

Procurorii DNA au făcut luni 18 percheziții în București și patru județe, Ilfov, Hunedoara, Gorj, Prahova. Printre cei vizați s-au numărat și Rudel Obreja fostul președinte al FR Box. De asemenea, au fost „vizitați” de procurori deputatul PSD Cornel Resmeriță, Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, pe când aceasta era ministru al Dezvoltării, dar și foști angajați ai acestui minister. Procurorii au descins și la mai multe societăți de stat. Toți sunt cercetați, alături de Elena Udrea, într-un dosar privind finanțarea celebrei Gale Bute. Procurorii susțin că s-au făcut mai multe acte de corupție în cadrul procedurii de achiziție, prin programe finanțate din fonduri publice și fonduri europene. În același dosar, DNA a solicitat Senatului și avizul pentru începerea urmăririi penale pe numele senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei.

×