x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE a intrat în recesiune. Francois Hollande admite situaţia "gravă" a Franţei. România, printre ţările cu creştere economică

UE a intrat în recesiune. Francois Hollande admite situaţia "gravă" a Franţei. România, printre ţările cu creştere economică

15 Mai 2013   •   13:54
UE a intrat în recesiune. Francois Hollande admite situaţia "gravă" a Franţei. România, printre ţările cu creştere economică
Sursa foto: Christian Lambiotte/EC/Christian Lambiotte

Economia zonei euro s-a contractat pentru al şaselea trimestru consecutiv la începutul acestui an, fiind cea mai îndelungată recesiune de la publicarea acestor date, în 1995, conform unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o scădere de 0,2% în primul trimestru din 2013, după un declin de 0,6% în precedentele trei luni. De asemenea, Uniunea Europeană (UE 27) a înregistrat o contracţie a PIB de 0,1% în primul trimestru din 2013, după un declin de 0,5% în precedentele trei luni. În schimb, România, alături de Germania, Marea Britanie, Belgia, Ungaria, Lituania, Lituania, Polonia, Bulgaria şi Slovacia, sunt ţările care au înregistrat o creştere a economiei în perioada ianuarie-martie 2013.

În ritm anual, primul trimestru din 2013 comparativ cu perioada similară din 2012, PIB-ul zonei euro a înregistrat o contracţie de 1%, în timp ce UE a înregistrat un declin de 0,7%. În trimestrul patru din 2012 zona euro a înregistrat o scădere de 0,9% iar UE un declin de 0,6%.

În timp ce Germania, cea mai mare economie a zonei euro, a reuşit să înregistreze o creştere modestă de 0,1% în primul trimestru din 2013, recesiunea din zona euro este acum mai îndelungată decât cele cinci trimestre de declin care au urmat crizei financiare din 2008-2009 şi afectează optimismul privind o redresare rapidă a regiunii. Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a intrat în a treia recesiune de la criza financiară din 2008-2009, după un declin al Produsului Intern Brut de 0,2% în primul trimestru din 2013.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a admis că situaţia economică a Franţei este "gravă", dar a spus că recesiunea în care a intrat ţara este "mai puţin profundă decât cea cunoscută în 2008 - 2009".

La rândul său, ministrul francez al Economiei, Pierre Moscovici, a declarat, miercuri, că intrarea în recesiune a Franţei "nu este o surpriză" şi "se datorează mai ales mediului din zona euro".

"Acum va trebui să ne întărim şi mai mult mecanismele economice, să ne mobilizăm toată energia pentru a crea locuri de muncă şi să facem astfel încât să avem o economie mai suplă, mai competitivă, mai reactivă, mai creativă, mai inovantă. Asta face guvernul", a explicat Moscovici.

Italia şi Spania se află, de asemenea, în recesiune, cu o scădere a PIB de 0,5% în primul trimestru în cazul ambelor ţări. Economia Italiei a înregistrat al şaptelea trimestru cosecutiv de contracţie, iar recesiunea este cea mai lungă începând cel puţin din 1970, an în care au început să fie înregistrate date trimestriale.

Dintre cele 20 de state, Belgia, Bulgaria, Germania, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Marea Britanie au înregistat creştere economică, iar Austria stagnare, în primul trimestru.

În cazul României, potrivit datelor prezentate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în termeni reali în trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 2,1% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.

În rândul statelor aflate pe scădere, Cehia, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Olanda, Portugalia şi Finlanda se află în recesiune, după ce au consemnat cel puţin două trimestre consecutive de scădere. Grecia, ţară care trece printr-o recesine severă de mai mulţi ani, nu a transmis încă datele către Eurostat.

PIB al Estoniei a scăzut cu 1% în primul trimestru, însă statul baltic a evitat recesiunea, ca urmare a creşterii din precedentul trimestru.

×
Subiecte în articol: recesiune recesiune ue crestere economica