x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE impune limite mai stricte pentru aerul poluat și face presiuni pentru o apă mai curată

UE impune limite mai stricte pentru aerul poluat și face presiuni pentru o apă mai curată

26 Oct 2022   •   18:05
UE impune limite mai stricte pentru aerul poluat și face presiuni pentru o apă mai curată

Comisia Europeană a propus miercuri limite legale mai stricte pentru aerul poluat, care dăunează sănătății, precum și norme care obligă companiile farmaceutice și cosmetice să plătească pentru a curăța apele reziduale poluate de produsele lor, scrie Reuters.

Executivul Uniunii Europene a propus trei acte legislative care vizează poluarea aerului și a apei, care dăunează sănătății și mediului. Printre acestea se numără cerința ca, până în 2030, țările UE să respecte noi limite obligatorii din punct de vedere juridic privind poluarea aerului, care vor fi mai aproape de recomandările mai stricte ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Anul trecut, OMS și-a înăsprit liniile directoare privind calitatea aerului, în speranța de a împinge țările să se orienteze către energie curată și de a preveni decesele cauzate de aerul poluat.

"Poluarea aerului este în continuare cea mai mare amenințare de mediu la adresa sănătății noastre. Efectele sunt mai grave pentru cei mai vulnerabili - copii, vârstnici, persoane cu anumite afecțiuni medicale", a declarat comisarul european pentru mediu Virginijus Sinkevicius într-un interviu acordat Reuters.

Poluarea aerului provoacă 300.000 de decese premature în Europa în fiecare an. Sinkevicius a declarat că normele mai stricte ale UE ar putea reduce aceste decese cu 70% în următorii 10 ani.

Expunerea îndelungată la poluanții atmosferici, cum ar fi particulele din industrie și dioxidul de azot din trafic, poate provoca diabet, boli pulmonare și cancer.

Propunerea va stabili standarde de calitate a aerului pentru 2030, cum ar fi reducerea la mai mult de jumătate a particulelor fine, cu un obiectiv de poluare zero până în 2050. Țările UE și Parlamentul European trebuie să negocieze și să aprobe aceste planuri.

Calitatea aerului în Europa s-a îmbunătățit în ultimul deceniu, dar multe țări încă nu respectă limitele actuale ale UE. Curtea Europeană de Justiție a găsit țări precum Franța, Polonia, Italia și România vinovate de poluare ilegală a aerului.

De asemenea, noile norme ale UE ar asigura faptul că cetățenii pot solicita despăgubiri în cazul în care sănătatea lor are de suferit din cauza poluării ilegale a aerului, inclusiv prin intermediul unor acțiuni colective.

Țările UE vor stabili separat modul în care vor atinge standardele de calitate a aerului și vor stabili eventualele sancțiuni.

O altă propunere ar face ca întreprinderile să fie responsabile pentru o parte din costurile de decontaminare a apelor uzate degajate de produsele lor în UE, o măsură care ar viza industriile farmaceutică și cosmetică.

Propunerea UE ar urmări ca sectorul apelor uzate să devină neutru din punct de vedere energetic până în 2040, asigurându-se că producția de biogaz, de exemplu, compensează orice energie utilizată.

De asemenea, va încerca să mărească lista poluanților controlați din apele subterane sau de suprafață și să reducă limitele substanțelor chimice toxice sau persistente pentru a îmbunătăți calitatea râurilor, lacurilor și zonelor umede.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana aerul poluat