x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE vrea sancţionarea unor oficiali ruşi de rang înalt. Occidentul ar putea bloca accesul la "Swift"

UE vrea sancţionarea unor oficiali ruşi de rang înalt. Occidentul ar putea bloca accesul la "Swift"

23 Feb 2022   •   20:43
UE vrea sancţionarea unor oficiali ruşi de rang înalt. Occidentul ar putea bloca accesul la "Swift"

Uniunea Europeană pregăteşte sancţionarea unor membri ai Administraţiei Rusiei, inclusiv a ministrului Apărării, Serghei Şoigu, şi a şefului cancelariei prezidenţiale, Anton Vaino, iar un oficial francez afirmă că ar putea fi activată opţiunea "nucleară", blocarea accesului în sistemul "Swift".

Oficiali europeni citaţi de site-ul Politico.eu afirmă că Bruxellesul pregăteşte sancţiuni împotriva ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu. Un proiect de document prevede sancţiuni împotriva a peste 20 de oficiali şi entităţi din Rusia. "Serghei Şoigu a ordonat efectuarea de exerciţii militare în regiunea Crimeea, anexată ilegal, a ordonat poziţionarea trupelor la frontierele Ucrainei şi va fi responsabil, în final, pentru utilizarea forţei împotriva Ucrainei", afirmă un oficial UE.

Conform cotidianului Financial Times, Uniunea Europeană vrea sancţionarea a 27 de oficiali ruşi, inclusiv a ministrului Apărării, Serghei Şoigu, a şefului cancelariei prezidenţiale, Anton Vaino, şi a Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

Uniunea Europeană a anunţat deja sancţionarea celor 351 de membri ai Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, care au votat rezoluţia de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk. Activele internaţionale pe care le deţin vor fi blocate şi nu vor mai avea drept de călătorie în spaţiul Uniunii Europene. "UE a păstrat şi alte instrumente, pentru eventualitatea unor noi acţiuni ale Rusiei, căci povestea nu s-a încheiat", a afirmat marţi Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

În plus, un oficial de la Paris a declarat miercuri, sub protecţia anonimatului, că, în cazul unei invazii ruse în teritoriile separatiste ucrainene, Occidentul analizează posibilitatea blocării accesului Rusiei la sistemul securizat mondial de tranzacţii financiare, "Swift".

"Swift este o armă nucleară" în materie de sancţiuni, a afirmat oficialul francez, conform cotidianului Le Figaro.

Numeroase ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada şi Japonia, au anunţat deja sancţiuni împotriva Rusiei.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, miercuri, că va riposta "puternic" şi "dureros" la sancţiunile impuse de Statele Unite din cauza recunoaşterii de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk. "Nu trebuie să existe niciun dubiu: va fi o ripostă puternică la sancţiuni, nu neapărat simetrică, dar bine-calculată şi dureroasă pentru partea americană", a transmis miercuri Ministerul de Externe de la Moscova.

Moscova subliniază totuşi că vrea reluarea eforturilor diplomatice. "Noi suntem deschişi diplomaţiei, pe baza principiilor de respect reciproc, egalitate şi luarea în considerare în mod mutual a intereselor", a subliniat Ministerul rus de Externe.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: uniunea europeana