x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE vrea statistici comune pentru stabilirea cvorumului la alegeri. Parlamentul European discută un set de reguli comune pentru calcularea populaţiei rezidente a statelor membre

UE vrea statistici comune pentru stabilirea cvorumului la alegeri. Parlamentul European discută un set de reguli comune pentru calcularea populaţiei rezidente a statelor membre

22 Apr 2013   •   00:01
UE vrea statistici comune pentru stabilirea cvorumului la alegeri. Parlamentul European discută un set de reguli comune pentru calcularea populaţiei rezidente a statelor membre

Parlamentul European a aprobat un set unic de reguli pentru colectarea şi compilarea datelor statistice privind populaţia în statele membre UE. Date coerente la nivelul UE sunt necesare, printre altele, pentru calcularea voturilor pentru majoritatea calificată în Consiliul de Miniştri şi pentru calcularea drepturilor naţionale la anumite finanţări UE. Setul de reguli va fi detaliat acum în discuţii informale cu Consiliul.

Cum se calculează populaţia rezidentă

Noile reguli presupun ca statele membre UE să ofere Comisiei Europene date privind populaţia „rezidentă în mod obişnuit“, adică populaţia care a locuit într-un stat membru de rezidenţă cel puţin un an sau care a venit cu intenţia de a locui cel puţin un an. Comisia cere asigurări că fiecare rezident va fi numărat o singură dată. Propunerea stabileşte reguli comune care să permită statelor membre să culeagă date statistice de bună calitate, utile pentru pregătirea politicilor europene, pentru calcularea voturilor pentru majoritatea calificată în Consiliu şi pentru stabilirea unor drepturi la anumite finanţări europene. în prezent, statele membre au propriile lor metode de definire şi culegere a datelor demografice şi statistice şi de comunicare a acestor date către Comisie.

Statele cu cetăţeni care locuiesc în străinătate vor pierde bani

Raportorul român UDMR Csaba Sógor, membru al Grupului Partidului Popular European Creştin Democrat, a votat împotriva textului adoptat motivând că vor penaliza statele membre cu mulţi cetăţeni care locuiesc în străinătate. Un amendament prin care se cerea ca aceste date să nu fie utilizate pentru calcularea voturilor pentru majoritate calificată în Consiliu, a fost respins.
Comisia trebuie să raporteze Consiliului şi Parlamentului impactul acestor reguli, la fiecare cinci ani.
Deşi Parlamentul a aprobat propunerea amendată, votul asupra rezoluţie legislative care cuprinde regulile a fost amânat la cererea preşedintei Comisiei pentru muncă şi afaceri sociale, Pervenche Berès (S&D, FR), care a cerut mai mult timp pentru discuţii informale cu Consiliul în scopul de a obţine un acord în prima lectură.


Peste 3,5 milioane de români au emigrat

Peste 3,5 milioane de români au plecat din ţară în ultimii 40 de ani şi cel puţin 2,1 milioane dintre aceştia lucrează în statele membre ale Uniunii Europene. Principalele destinaţii ale muncitorilor români sunt Italia, Spania şi Germania, potrivit datelor oficiale raportate de reprezentanţii Comisiei Europene.
În România nu există nici o instituţie care să aibă o evidenţă clară a numărului de români care lucrează în străinătate. Dintre cei 2,1 milioane de români care muncesc legal în UE, majoritatea lucrează în Italia (890.000), Spania (825.000) şi Germania (110.000). Restul de 275.000 de români incluşi în statisticile oficiale lucreaza în Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Suedia şi Marea Britanie.

×