x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Umbra timpului/Târgul anticarilor "Rom-Antique"

Umbra timpului/Târgul anticarilor "Rom-Antique"

de Roxana Vintila    |    05 Oct 2008   •   00:00
Umbra timpului/Târgul anticarilor "Rom-Antique"

Târgul Anticarilor "Rom-Antique" a ajuns la cea de-a 30-a ediţie. Într-o atmosferă ce defineşte stilul, la Word Trade Center, vizitatorii s-au bucurat de eleganţă şi rafinament.



Târgul Anticarilor "Rom-Antique" a ajuns la cea de-a 30-a ediţie. Într-o atmosferă ce defineşte stilul, la Word Trade Center, vizitatorii s-au bucurat de eleganţă şi rafinament.


Teoretic, toamna nu prea te îmbie să ieşi din casă... Totuşi, ieri bucureştenii au închis preţ de câteva ore televizorul, au renunţat la statul în casă, la somnul odihnitor sau la o plimbare printre frunzele de aur şi au venit cu mic, cu mare la... "Rom-Antique". Primul colecţionar, primele obiecte de valoare: alături de prima ediţie a "Marchizului de Sade" şi de "Divina Comedie" se află ultimul carnet cu însemnări de la... "Moulin Rouge".


TOATE-S VECHI ŞI NOUĂ TOATE. Impresionism şi expresionism. Forme rubensiene şi pastel contemporan. Deşi ne aşteptam să surprindem doar "vechiul", "Galeria Ioana D’arte" a expus în cadrul Târgului Anticarilor lucrările unor pictori contemporani: Augustin Costinescu, Teodor Vescu, Elena Uta Chelaru, Radu Daranga, Claudia Popescu. Forme şi imagini într-un decor ce navighează între ieri şi azi: arlechini, balerine, peisaje, spadasini şi flori. Tot la "Rom-Antique" o vei întâlni pe Marilyn Monroe! Într-un portret. Sau, mai bine spus, o vei surprinde pe superba divă într-un dialog cu... spiritul timpului. Ţi-ai dorit vreodată o fotografie celebră cu un mare star? Tot aici vei regăsi un "Charlie Chaplin" cu autograf.
Cât de simplu este să lucrezi în presă în faţa unui computer de ultimă generaţie, să ţi se facă o machetă în maximum 10 minute şi textele să fie trimise în tipografie în cel mai scurt timp? Dacă lucrezi de o viaţă în presă, te vei bucura să revezi vechile maşini de scris sau cele de tipografie şi oameni care îţi explică unde se aşezau literele sau cum se punea tuşul. Dacă eşti începător şi descoperi că o machetă se realiza "cu creionul pe hârtie", atunci vei simţi o bucurie imensă în faţa unei istorii pe care nu ai trăit-o şi vei aprecia confortul de care beneficiezi astăzi.  


ORE DE MARCĂ. O secţiune aparte din Târgul Anticarilor este reprezentată de o colecţie impresionantă a "orelor de marcă". "Cel mai vechi ceas datează de la 1910", ne mărturiseşte un colecţionar. Te laşi purtat din nou printre tablouri, cărţi, vase de argint. Zâmbeşti la pantofii Cenuşăresei aşezaţi într-un vas de argint. Pe lângă magnetofoanele de toate dimensiunile, dedesubtul unei măsuţe remarci "stilul clasic al sifoanelor" după care alerga mai tot românul... Până astăzi, la ora 18:00, lasă-te vrăjit de o "lume rom-antique".


Între cristal şi "Continental"

La Târgul Anticarilor vei traversa o bună perioadă de… istorie. Sub aceeaşi cupolă, iubitorii de artă au simţit şarmul vremurilor de demult: mobilier mare şi mic, ceasuri, tablouri, obiecte tradiţionale vechi, carte, numismatică, monezi, lustre din Italia, obiecte mici de colecţie şi, în premieră, prezentarea unei limuzine Lincoln Continental, maşina preferată a preşedintelui american J.F. Kennedy (similară cu cea în care a fost asasinat).

×
Subiecte în articol: observator