x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Umbrelele chinezilor - preferatele romanilor

Umbrelele chinezilor - preferatele romanilor

de Mira Balan    |    22 Sep 2005   •   00:00
Umbrelele chinezilor  -  preferatele romanilor

Acum, cand ploaia dantuieste prin Bucuresti si ne da viata peste cap, la tot pasul dai peste un vanzator ambulant cu "Ia umbrela, ieftin!". Pana mai ieri, negustorii cu tarabele lor improvizate vindeau tricouri si ochelari de soare. De doua zile s-au reprofilat, raspunzand prompt cererii.

Fara indoiala, unii au avut de castigat de la ploaie. Umbrelele s-au vandut zilele astea ca berea acum o luna. Mici, mari, colorate sau nu, facute de chinezi, thailandezi, ba chiar de nemti ori austrieci. Cele de la chinezi au mare cautare la romani. Sunt cele mai ieftine. Si cele mai proaste, fara suparare. Se gasesc peste tot, la negustorii de pe strazi, luate de pe unde apuca si ei. Cand am intrebat-o pe o vanzatoare care statea pe un trotuar din zona Unirii daca sunt facute in China, s-a uitat chiar indignata si mi-a spus: "Nuu! Sunt din Thailanda! Si uitati, au si cauciuc dedesubt!".

"AFACEREA UMBRELA". Pe Lipscani, am dat peste doi comercianti de ocazie care vand de trei zile numai umbrele. Intre 10 si 15 lei. Nu erau deloc bucurosi sa apara la ziar si nu e greu de ghicit care-i motivul. O femeie, cand l-a vazut pe colegul meu ca se apuca sa "filmeze", cum zicea ea, isi lasase umbrelele acolo si o rupsese la fuga, tipand la noi: "Asta-i rautate! Nu aveti ce scrie si ce face?". Iuliana, o fata care isi castiga existenta cum poate si ea, e multumita de ce a reusit sa vanda. "Cizme sau pelerine de ploaie nu aduceti?" "Pai, nu se cumpara asa ceva pe aici. Oamenii de-abia dau cativa lei pe o umbrela, cine sa cumpere pelerine… Iar cizme nu aduc, fiindca raman io cu ele. Chiar nu se cumpara aici. La tara se gasesc." O fata tocmai isi cumparase o umbrela, cu 12 lei, fiindca negociase dur. "E facuta in China, dar eu le pierd repede si decat sa dau pe o umbrela 500.000 de lei mai bine imi cumpar din astea ieftine. Nu apuca ele sa se strice ca le pierd eu…"

Intr-un magazin central, preturile la umbrele s-au adaptat repede cererii. Saptamana trecuta gaseai umbrele pana in 300.000 de lei. Zilele astea se vindeau cu 350.000 de lei (de fapt, chiar si cele pentru copii erau la pretul asta si era bataie pe ele.) E drept ca par mai zdravene decat cele chinezesti. Unele erau la 800.000 de lei si ca sa o enervez si mai tare pe vanzatoare, care era foarte "amabila", i-am spus ca vreau sa vad una. "Are tija zdravana si spitele sunt rezistente la vant. Nu se da peste cap cand bate vantul. De aceea costa 80 de lei." "Multumesc!" "O luati?" "Nu-mi place culoarea… Mai aveti si altele?"… Ea era nervoasa, iar eu in nici un caz nu as fi dat atatia bani pe o umbrela, cum o fi fost ea.

CHILIPIRURI
"E facuta in China, dar eu le pierd repede si decat sa dau pe o umbrela 500.000 de lei mai bine imi cumpar din astea ieftine. Nu apuca ele sa se strice ca le pierd eu…" - o cumparatoare

×
Subiecte în articol: observator umbrelă