x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un deputat francez cu origini româneşti jigneşte pe bandă rulantă

Un deputat francez cu origini româneşti jigneşte pe bandă rulantă

de Marina Constantinoiu    |    26 Apr 2012   •   20:28
Un deputat francez cu origini româneşti jigneşte pe bandă rulantă

Publicul francez s-a obsnuit deja cu gura lui sloboda, izvor de polemici. Numele lui este Lionnel Luca. Este membru al Dreptei populare, deputat al UMP, partidul actualului presedinte francez Nicolas Sarkozy, pentru regiunea Alpes-Maritimes. Anul trecut, in septembrie, publicatia de satira politica Le Canard Enchaine scria despre tatal lui Lionnel ca fusese "membru al Garzii de Fier, faimoasa Legiune, din care s-a inspirat insusi Lionnel Luca intr-un discurs rostit in fata Palatului Elysee, cand a afirmat ca Dreapta Populara este Garda de Fier a UMP'. Atunci, Lionnel Luca a furnizat niste explicatii totalmente contrare celor povestite de Canard Enchaine. "Cine a avut dreptate? In 1940, tatal actualului deputat avea 15 ani. Aderarea sa era, deci, daca intr-adevar a avut loc, cea a unui adolescent prins in vartejul razboiului. Orice ar fi gandit tatal, orice ar fi facut tatal, Lionnel Luca nu poate fi facut responsabil pentru astea. Dar din momentul in care acest deputat al UMP foloseste simbolul 'Garda de Fier' pentru a-l face element de comunicare, el se asociaza istoriei acestei Legiuni de asasini antisemiti', comenta militantul liberal francez Aurelien Veron pe site-ul contrepoints.org.

In campanie, virulent, ca de obicei
Marti, Lionnel Luca a organizat o reuniune publica de sustinere a presedintelui-candidat pentru un nou mandat la Elysee, Nicolas Sarkozy, la Saint-Laurent-du-Var, in apropiere de Nisa, ocazie cu care a trecut in revista o mare parte a candidatilor la prezidentialele franceze al caror prim tur s-a desfasurat duminica trecuta, avand pentru fiecare "cate ceva de dulce', scrie cotidianul Le Figaro. Si a venit momentul sa-l evoce pe candidatul socialist, Francois Hollande, care are prima sansa la cel de-al doilea tur de scrutin, cel decisiv, in fata lui Nicolas Sarkozy. Deputatul, un obisnuit al frazelor-soc in Adunarea Nationala, a vorbit despre Hollande ca despre "un candidat-pernuta, pe care oricat l-ai batatori, el o tine pe a lui'. Apoi s-a luat de iubita acestuia, jurnalista Valerie Trierweiler:'Hollande a gasit o femeie, pe Valerie Rottweiler. Iar asta nu tocmai magulitor pentru bietii caini', a declarat el, folosindu-se de un joc de cuvinte, asociind numele acesteia cu denumirea unei rase de caini , rottweiler.

Persista, nu se lasa
Echipa de campanie a lui Francois Hollande a condamnat "injuriile abjecte' ale lui Lionnel Luca si i-a cerut lui Nicolas Sarkozy sa condamne imediat declaratiile acestuia. La randul sau, Luca a confirmat pentru AFP ca a facut aceste afirmatii, pe care le-a calificat drept "foarte amuzante'. "In plus, e adevarat ca un caine rottweiler nu cere nimanui nimic, in schimb ea...', a adaugat Lionnel Luca.

Despre Lionnel Luca, La Revue Parlementaire scria:'Are un tata roman, cu un trecut incredibil de agitat, care, dupa ce a parasit Romania, pentru a munci legal in Franta in anii 30, a fugit din calea regimului nazist in 1942, pentru a se refugia in Romania, de unde a plecat din nou in 1946, dupa invazia sovietica. Acest tata, care s-a alaturat Legiunii Straine, a luptat in Indochina, apoi a devenit muncitor in Franta, unde a capatat cetatenie in 1958, devenindu-i mentor politic lui Lionnel'.

In numele tatalui
Lionnel Luca a declarat insa ca pentru tatal sau, personajul sacru a fost generalul De Gaulle. Si a adaugat, in replica:'De origine romana, tatal meu a servit patria, Franta, in Indochina, intre 1946 si 1952, in calitate de sergent-sef in Legiunea Straina. Este foarte nedrept sa vrea cineva sa-mi atribuie un tata legionar, cu gandul la legionarii din Romania, adica la Garda de Fier din timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand el era inca minor pe vremea Garzii. Si a mai fost si suspectat de simpatii comuniste. Acestea fiind zice, oricine va mai pata memoria tatalui meu pentru a ma denigra, va da socoteala in fata justitiei'. (marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×