Guvernul României continuă să investească într-o afacere moartă, deşi se plânge că nu are fonduri la bugetul de stat pentru plata pensiilor sau a angajaţilor din învăţământ. Pentru acest an, Executivul a decis să aloce suma de peste 5 milioane de lei pentru plata personalului care încă mai lucrează la Krivoi Rog, în Ucraina.
După cum se ştie, România a participat, începând din 1987, la realizarea combinatului minier de îmbogăţire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi Rog, alături de fosta Republică Democrată Germană, de fosta Cehoslovacie, de Bulgaria şi de Ucraina, ţări care, după 1990, s-au retras rând pe rând din această afacere.
Sumele investite până în prezent de partea română, care însumează aproximativ 1 miliard de dolari, nu vor mai putea fi recuperate niciodată, în condiţiile în care investiţia a fost abandonată. Cei aproximativ 100 de angajaţi români - majoritatea paznici - "uitaţi" la Krivoi Rog se află pe statele de plată ale firmei Arcom, societate deţinută de Gigi Becali. Dar mai sunt şi muncitori care aparţin de Uzinexport şi Arcif, firme de asemenea private.
Cu toate acestea, plata salariaţilor de la Krivoi Rog este făcută de Guvernul României, care alocă în acest scop peste 1 milion de euro în fiecare an. Jurnalul Naţional a relatat pe larg în ultimii ani despre furturile sistematice care au loc la Krivoi Rog, sub privirile îngăduitoare ale celor pe care statul român îi plăteşte din fonduri bugetare. S-au vândut la negru, pe piaţa ucraineană, inclusiv dalele de ciment de pe aleile combinatului.
Nici instalaţiile şi utilajele din inox, care ar fi trebuit montate în combinat, nu au scăpat. Pur şi simplu au fost dezmembrate şi vândute la fier vechi. Cu toate acestea, nici cele trei societăţi private, nici Ministerul Finanţelor, care plăteşte salariile muncitorilor din Ucraina, nu au luat vreo măsură. Dar dacă, în Ucraina, oamenii lui Becali au salariile asigurate de la bugetul de stat, în ţară, salariaţii Arcom au probleme serioase.
Astfel, la sfârşitul lunii martie a.c., Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea Arcom în faliment, din cauza unei datorii neachitate către SC Adiss SA, din Baia Mare. Becali a achitat o parte din datorie şi a deblocat conturile societăţii. Dar aceasta nu este singura societate care are de încasat bani de la firma lui Becali. Alte cinci societăţi au deschis procese prin care invocă insolvenţa Arcom şi-i cer falimentul.
În anul 2007, latifundiarul din Pipera a preluat Arcom - una dintre cele mai cunoscute societăţi româneşti de construcţii, cu numeroase contracte în străinătate - după ce a achiziţionat succesiv acţiunile companiei, în valoare de 25 milioane de euro, ajungând să deţină pachetul majoritar de peste 70%.
Imediat, Becali şi-a instalat la conducerea societăţii oamenii lui de casă, printre care liderul PNG Olt, Mihai Oprea, pe care l-a uns director general. Arcom, care înainte de 1990 lucra mai mult în afara ţării, s-a reorientat către piaţa locală, unde a derulat construcţii de locuinţe şi diverse alte lucrări civile. Dar a urmat declinul societăţii.