Creşte îngrijorător numărul pensionarilor militari care deschid procese în instanţă, nemulţumiţi pentru că li s-au încălcat drepturile prin modalitatea de recalculare a pensiilor prevăzută de celebra hotărâre de guvern 753/2010, între timp abrogată de Guvern, după ce a fost suspendată de autoritatea judecătorească. „La nivelul întregii ţări, în toate cele 42 de judeţe, azi (n.r. – ieri) au fost deschise procese pentru aproximativ 10.000 de reclamanţi, acţiuni colective, pentru că avem dosare şi cu 173 de pensionari militari. Eu coordonez activitatea avocaţilor din ţară pe această problemă”, ne-a declarat avocatul Costel Gîlcă, specialist în Dreptul muncii.
După ce la sfârşitul lunii trecute el a deschis procese la Tribunalul Bucureşti pentru 6.000 de nemulţumiţi, avocatul Costel Gîlcă a descins joi din nou la această instanţă „înarmat” cu solicitările a 1.750 de pensionari, conexate în dosare de câte zece acţiuni. Acţiunea de înregistrare a început ieri, în jurul orei 11:00, şi continuă şi astăzi. „Astăzi (n.r. – ieri) avocatul Gîlcă a venit cu 175 de dosare, cu câte zece reclamanţi fiecare, şi ne-a anunţat că săptămâna viitoare vine şi cu restul de dosare până la 200. Pentru noi este dificil, pentru că nu au înţeles că era mult mai simplu ca fiecare dosar să conţină o singură reclamaţie. Se merge văd pe ideea acţiunilor colective. Noi, la fiecare astfel de dosar, trebuie să scriem toate părţile – zece reclamanţi, plus Casa de Pensii – , introduse cu adrese cu tot, pentru a se putea face repartizarea aleatorie.
Au lucrat toată ziua patru grefieri şi vor mai lucra şi mâine (n.r. – azi) pentru a putea termina de înregistrat cele 175 de dosare. Din păcate, până în februarie anul viitor nu mai sunt zile libere pentru acordarea termenelor de judecată. Deci aceste reclamaţii vor primi termene începând cu luna februarie 2012. Reclamanţii sunt pensionari militari care au primit decizii de pensionare între 27 şi 31 ianuarie, cu domiciliile pe raza Bucureştiului şi a judeţului Ilfov. Mergând pe Legea 263/2010 care se aplică din decembrie 2010, se vor depune asemenea acţiuni şi la alte instanţe din ţară, dar cum noi avem competenţa exclusivă pe Legea 19, pentru pensiile poliţiştilor şi pensiile militarilor, probabil că acele dosare vor fi declinate tot la noi. Încă nu ştim exact ce se va întâmpla, vom mai vedea”, ne-a declarat preşedinta Secţiei a VIII-a Conflicte de muncă şi asigurări sociale, magistratul Daniela Diko.
„Acum solicităm anularea deciziilor de recalculare a pensiilor, pentru că avem oameni care au primit şi câte trei decizii de recalculare a pensiilor, aşa harababură e la nivelul decizional. Pentru fiecare decizie facem o reclamaţie. Sunt oameni care în ianuarie s-au trezit cu pensia recalculată, fără să primească decizie, alţii cărora li s-a calculat după salariul mediu pe economie”, ne-a declarat avocatul Gîlcă. „În urma acţiunilor noastre din 24, în data de 31 ianuarie Guvernul a emis Ordonanţa 1/2011 în care revine la ceea ce am spus noi, că în luna februarie vor primi cuantumul pensiei din decembrie 2010. Adică exact ce am cerut în acţiunile iniţiale, cele peste 6.000 de acţiuni. Acum contestăm decizia pe fond de recalculare şi cerem anularea ei, pentru că vrem menţinerea deciziilor de pensionare date anterior sub imperiul legilor 164/ 2001 şi 179/2004, nu vrem să se mai aplice legile din 2010! (...) Să ştiţi că au deschis procese şi pensionarii militari cărora le-a crescut cuantumul pensiei. Nu le pasă de creştere, le pasă că şi-au pierdut statutul special de militari!”, a mai spus avocatul Costel Gâlcă.