x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un nou scandal la CSM?

Un nou scandal la CSM?

de Gabi Golea    |    02 Noi 2009   •   00:00
Un nou scandal la CSM?
Sursa foto: Cătălina Filip/Mediafax



Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să aibă o nouă conducere, alegerile pentru desemnarea judecătorilor în aceste demnităţi desfăşurându-se în urmă cu 10 zile.

Secţia pentru judecători din Consiliul Suprem al Magistraturii a votat într-o manieră clară pentru Lidia Bărbulescu (8 voturi), în timp ce candida­tul Iulian Dragomir a primit un singur vot din partea ministrului demis al Justiţiei, Cătălin Predoiu. Această alegere trebuie acum validată de Traian Băsescu, preşedintele fiind cel care a solicitat explicit că interimatul la ICCJ este "la limita legii" şi nu a acceptat prelungirea interimatului până după alegerile prezidenţiale.

Traian Băsescu are aşadar candidatul ales de CSM şi poate pune imediat capăt interimatului la instanţa supremă, exact aşa cum a cerut Consiliului Suprem al Magistraturii. Dar Iulian Dragomir, candidatul care nu a convins CSM în scrutinul de la 22 octombrie, speră ca Traian Băsescu să nu semneze pentru Lidia Bărbulescu. În acest fel, CSM va trebui să facă o nouă propunere, Dragomir având speranţa că va fi nominalizat în noul context.

Jurnalul Naţional publica înaintea alegerilor pentru ICCJ articolul "Mape grele pentru Înalta Curte", care merită recitit de cei interesaţi de profilul moral şi profesional al judecătorilor care au candidat pentru conducerea instanţei din fruntea sistemului judecătoresc din România.

Am intrat în posesia unor informaţii care adau­gă noi file grele la mapa profesională a candidatului înfrânt Iulian Dragomir. Ele sunt legate de proiectul managerial prezentat de Iulian Dra­gomir în faţa CSM şi care pot fi accesate pe juri­dice.ro. În interiorul CSM, acest proiect managerial stârneşte vii discuţii, întrucât lucrarea res­pec­tivă ar cuprinde pasaje consistente din bilan­ţul ICCJ pe anul 2008, cât şi din proiectele altor ju­decători care au candidat anterior pentru func­ţii de conducere. Dacă bilanţul ICCJ este un document public, celelalte "surse de inspiraţie" nu au fost date publicităţii. În plus, Dragomir nu a precizat dacă are acordul autorilor şi nici nu indică în note de subsol provenienţa pasajelor "împrumutate".

Problema se mută în interiorul CSM, care poate declanşa o investigaţie internă în acest caz de posibil plagiat. Materialele respective sunt gestionate şi arhivate de Secretariatul General al CSM, care deţine şi informaţii privind traseul şi accesul la aceste documente. Autorii lucrărilor plagiate pot depune plângere penală pentru încălcarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, ceea ce l-ar pune pe Dragomir, în cazul unei decizii judecătoreşti defavorabile lui, într-o postură de incompatibilitate cu statutul actual.

Cum va reacţiona instituţia prezidenţială în faţa acestor semne de întrebare care planează pe capul favoritului, cel care s-a achitat de toate sarcinile de serviciu?

×
Subiecte în articol: observator