x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un PNL-ist pune gand rau Deltei

Un PNL-ist pune gand rau Deltei

23 Feb 2005   •   00:00

Un senator PNL de Tulcea pare ca a pus gand rau Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Printr-o scrisoare adresata ministrului Mediului, Daniel Ilusca incearca sa demonstreze ca ARBDD e o institutie ilegitima.

ALEXANDRU NASTASE

PROBLEME. Trecerea terenurilor Deltei Dunarii din administrarea ARBDD in cea a consiliilor locale ar da liber la constructiile fara control in rezervatie
Dupa ce Alianta D.A. nu a reusit sa-l impuna ca guvernator al Deltei Dunarii pe liberalul Georgel Rosca, membru al CJ Tulcea, se incearca limitarea cu orice pret a atributiunilor Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. In ultimii ani, ARBDD a fost unul din putinele organisme care au luptat exclusiv pentru protectia Deltei. Se pare ca se doreste limitarea controlului ARBDD doar la cele 18 zone strict protejate din Delta. Unul dintre cei mai puternici sustinatori ai proiectului este senatorul PNL Daniel Ilusca. Acesta a formulat o scrisoare catre ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, prin care incearca sa arate cat de mult rau a pricinuit ARBDD de la infiintarea sa si pana acum.

CERINTE ABERANTE. Ilusca sustine ca ARBDD nu si-a definit inca aria pe care o administreaza si cere rezolvarea acestei "probleme". "Consideram imperios necesara reglementarea regimului juridic al ariilor naturale protejate administrate de ARBDD (...) iar terenurile din zona economica sa fie redate in folosinta autoritatilor publice locale", se arata in document. In realitate, terenurile din Delta au apartinut intotdeauna doar statului, la fel ca si lacurile, baltile si canalele din Delta si niciodata consiliilor locale ale localitatilor. Trecerea terenurilor din Delta din administrarea ARBDD in cea a consiliilor locale ar da liber la constructii in Rezervatie, fara nici un control. Cel mai bun exemplu este plaja Sulina - ultima plaja salbatica din Europa - , unde se doreste construirea unui gigantic complex hotelier.

"SARACIREA POPULATIEI". Senatorul Ilusca sustine ca locuitorii Deltei au saracit o data cu infiintarea ARBDD. "Avand in vedere nemultumirea localnicilor care au fost ilegal deposedati de resursele din afara zonelor administrate de ARBDD, acestia au votat schimbare (politica - n.r.), iar noi (Alianta D.A. - n.r.) avem obligatia sa respectam prevederile constitutionale si sa facem ca aceste resurse din afara ariilor naturale protejate administrate de institutia mentionata sa revina de drept autoritatilor administrativ teritoriale, respectiv consiliilor locale", se arata in scrisoare. Ilusca uita insa sa mentioneze ca nemultumiti sunt doar oamenii certati cu legea, cercetati pentru braconaj si alte infractiuni. Senatorul Ilusca detine 56 de hectare din plaja Sulina si are afaceri in domeniul turismului in localitatea Crisan.

×
Subiecte în articol: observator arbdd