x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un pompier din Baia Mare a băgat în comă un băieţel de 12 ani

Un pompier din Baia Mare a băgat în comă un băieţel de 12 ani

de Vasile Dale    |    22 Oct 2008   •   00:00


Angajatul ISU a fugit de la locul accidentului şi avea o alcoolemie de 1,41 mg/l alcool pur în aerul expirat



Un teribil accident rutier soldat cu vătămarea gravă a unui băieţel de 12 ani s-a produs marţi după amiază, la ora 16.20 pe strada Oltului din Baia Mare. Rudolf Herman, domiciliat în satul Cătălina, se deplasa în calitate de pieton pe acostamentul din partea dreaptă a drumului împreună cu trei colegi de clasă. A fost surprins şi accidentat grav de un autoturism al cărui conducător auto a părăsit locul faptei, lăsându-şi victima în agonie. Şoferul a fost depistat după câteva zeci de minute. Etilotestul poliţiştilor a indicat 1,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Copilul a fost preluat de un echipaj al Ambulanţei în comă de gradul 4, însă starea de sănătate s-a agravat. El a făcut un stop cardio-respirator, dar medicii au reuşit să îl resusciteze. În prezent, micuţul este în comă de gradul V, fiind ţinut în viaţă doar de aparatele medicale.

Plt. maj Iosif Kiss (45 ani), din Baia Mare, angajat al ISU Maramureş, era la volanul unui Ford Focus, proprietate personală, în afara orelor de serviciu. Bărbatul, deşi băut, s-a urcat în maşină şi a pornit la drum. Ajuns pe strada Oltului, la un moment dat nu a văzut pe acostamentul drumului un grup de 4 elevi ai Şcolii Generale "Nicolae Iorga" Baia Mare. Cei patru se întorceau de la Cimitirul "Horea 2" unde au depus flori la mormântul unei colege decedate anul trecut în urma unui accident rutier produs pe trecerea pentru pietoni. Rudolf Hermann a fost lovit de maşina condusă de pompierul băimărean. Elevii nu erau însoţiţi în momentul accidentului. Diriginta lor era cu un alt grup de copii. "Nu pot să acuz în acest moment pe cineva. Cert este că voi discuta cu diriginta clasei a V-a despre această tragedie. Pot să vă spun cu siguranţă că Rudolf Hermann a semnat instructajul, după ce diriginta le-a spus cum trebuie să respecte regulile de circulaţie" a spus Mihai Boloş, directorul unităţii la care învăţa copilul.

Loveşte şi fugi...
După ce l-a accidentat pe copil bărbatul de la volan a încetinit, spun martorii, dar imediat a plecat mai departe fără a se uita în urmă. Şi-a abandonat maşina pe strada Minerilor, după care a pornit pe jos spre casă. Echipajele de poliţie rutieră l-au căutat acasă, după ce un martor a memorat numărul de înmatriculare al maşinii. "Când am ajuns aici copilul era jos, lângă un gard din beton. A sosit ambulanţa şi a încercat să îl ajute. Era inconştient, picioruşul era rupt şi era lovit rău la cap. Zicea un martor că şoferul nici măcar nu a oprit să îl ajute pe copil. Rău din partea lui" a spus Ana Creţ, o femeie care locuieşte pe strada Oltului. "Am preluat un copil de 12 ani în stare foarte gravă. A făcut infarct în timp ce era la examinarea tomografică, şi datorită colaborării excelente dintre medicii de la UPU, ATI şi Chirurgie Pediatrică, am reuşit să-l resuscităm. Şansele de supravieţuire sunt extrem de mici" a declarat dr. Rodica Jorza, medic specialist UPU. De altfel, medicii susţin că nu au avut cazuri în care un pacient aflat în comă de gradul V să îşi revină. Părinţii copilului au aflat de nenorocire de la ceilalţi colegi de clasă. Au venit într-un suflet la spital, în stare de şoc.

1,41 mg/l alcool pur în aerul expirat
Poliţiştii l-au identificat pe suspect şi l-au dus imediat la spital pentru a-i recolta probe de sânge. În prealabil, l-au testat cu aparatul etilotest. Acesta a indicat o valoare de 1,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. "Şoferul a părăsit locul faptei fără încuviinţarea poliţiei şi era sub influenţa băuturilor alcoolice" a spus inspector Grigore Tomoioagă, SPR Maramureş. "Colegul nostru a fost suspendat din funcţie pe perioada cercetărilor" a spus plt. maj. Cornel Băbuţ, purtător de cuvânt ISU Maramureş. De altfel, marţi seara, la ora 23, procurorul a dispus reţinerea pompierului pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore. El a fost depus la arestul IPJ Maramureş. În cursul zilei de ieri, urma să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. Iosif Kiss este cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de vătămare corporală gravă din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu o alcoolemie mult peste limita legală.

×
Subiecte în articol: observator Baia Mare