x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un roman a "spart" NASA

Un roman a "spart" NASA

de Magda Colgiu    |    Andrei Ando    |    03 Dec 2006   •   00:00
Un roman a "spart" NASA

Hacker aradean pus sub acuzare in SUA. Tanarul din Arad, care este acuzat in SUA ca a spart retele informatice ale NASA, a declarat ieri ca a facut totul din teribilism, nu pentru ca ar fi vrut sa produca pagube unor institutii americane.

Hacker aradean pus sub acuzare in SUA. Tanarul din Arad, care este acuzat in SUA ca a spart retele informatice ale NASA, a declarat ieri ca a facut totul din teribilism, nu pentru ca ar fi vrut sa produca pagube unor institutii americane.

Victor Faur (22 de ani) sustine ca nu face parte dintr-un grup organizat care sparge computere si ca a intrat in retelele informatice ale mai multor institutii mai mult pentru a semnala ca acestea sunt foarte vulnerabile.

"A fost totul o joaca, nu am avut intentia sa produc pagube nimanui. Nu am crezut ca se va ajunge asa de departe in ceea ce priveste acuzatiile ce mi se aduc. Nu sunt liderul nici unui grup, asa cum s-a afirmat, sunt chiar un singuratic. Sunt un admirator al americanilor si am aplicat chiar la «Loteria vizelor» pentru a ajunge in SUA, unde as fi vrut sa obtin un loc de munca. Nu am vrut sa trafichez informatiile, ci sa le demonstrez americanilor ca sunt vulnerabili. Am ramas surprins cat de rudimentare sunt sistemele NASA si cat de usor au fost sparte. Eu cred ca americanii au avut noroc ca le-am spart eu si nu cineva care chiar putea sa le faca rau", declara aradeanul.

SOC. Mircea Faur, tatal baiatului, care este medic in Arad, spune ca este socat de ancheta demarata de americani si de actiunile fiului sau. "Am fost stupefiat cand am auzit ce a facut. Ne-a spus ca din teribilism a accesat aceste servere, fara sa stie ca incalca vreo lege", a declarat Mircea Faur.
"Am ramas surprins cat de rudimentare sunt sistemele NASA si cat de usor au fost sparte. Eu cred ca americanii au avut noroc ca le-am spart eu si nu cineva care chiar putea sa le faca rau"
  • Victor Faur
  • Acuze
    Tanarul aradean este pus sub acuzare de autoritatile romane si americane pentru accesare nelegala a serverelor NASA (National Aeronautics and Space Administration). Tanarul aradean a fost filat timp de trei luni de procurorii DIICOT Bucuresti, la solicitarea FBI, crezandu-se ca face parte dintr-o retea terorista, dupa ce in perioada noembrie 2005-aprilie 2006 a spart de trei ori serverele NASA. Cel in cauza este cercetat in stare de libertate pentru savarsirea infractiunilor prevazute si pedepsite de articolelor 42, 43, 44 si 45 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei si a articolului 27, alineatul 1 din Legea 365/2002 privind unele masuri in domeniul invatamantului, informeaza Politia romana. Potrivit editiei online a Irish Examiner, pe numele lui Victor Faur au fost formulate noua capete de acuzare privind patrunderea ilegala intr-o retea computerizata si un cap de acuzare privind acte de conspiratie. Daca va fi gasit vinovat de toate acuzatiile, romanul risca 54 de ani de inchisoare, a explicat Thom Mrozek, purtatorul de cuvant al procurorului general american.

    ×
    Subiecte în articol: observator nasa