x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un scriitor "sugerează" autorităţilor deshumarea lui Goga

Un scriitor "sugerează" autorităţilor deshumarea lui Goga

28 Sep 2011   •   21:00
Un scriitor "sugerează" autorităţilor deshumarea lui Goga

Scriitorul clujean Dan Brudascu "su­ge­reaza" autoritatilor deshumarea poetului Octavian Goga, al carui trup este ingropat in mausoleul de la Ciu­cea, judetul Cluj, sustinand ca exista indicii potrivit carora acesta ar fi fost otravit din ordinul fostului Rege Carol al II-lea.

"Ca om care in ultimii 30 de ani am scris foarte mult despre Octavian Goga si am informatii despre moartea suspecta a acestuia. Sugerez autoritatilor sa procedeze la clarificarea situatiei si sa deshumeze trupul lui Goga, care este ingropat in mausoleul de la Ciucea. In urma unei analize medicale aprofundate s-ar descoperi adevarul. Exista mijloace stiintifice sa se descopere ce s-a intamplat. Eu am informatii ca Goga ar fi murit otravit din ordinul Regelui Carol al II-lea. Daca se va verifica si se dovedeste ca nu am avut dreptate, imi voi cere scuze celor lezati de acest demers", a declarat ieri corespondentului Mediafax scriitorul clujean Dan Brudascu.

Potrivit acestuia, Octavian Goga, fost prim-ministru al Romaniei in perioada interbelica, ar fi fost otravit "cu o otrava cu efect intarziat" in 5 mai 1938, in timp ce bea o bere la Hotel New York din Cluj-Napoca.

"Octavian Goga era singur, fara sotia sa, Veturia, si a plecat de la Cluj la Ciucea, unde a murit peste doua zile, in 7 mai 1938. Oficial, ar fi decedat in urma unui atac cerebral la var­sta de 57 de ani. Se stie ca Goga voia sa infiinteze o miscare de dreapta foarte puternica in Romania si a devenit, astfel, dusmanul Regelui Carol al II-lea. Iar Carol al II-lea a ordonat otravirea lui Goga", a spus Dan Brudascu. Brudascu este directorul Casei Municipale de Cultura Cluj-Napoca, unde a fost vernisata ieri o expozitie cu fotografii ale lui Octavian Goga descoperite in arhiva CNSAS.
Dan Brudascu este scriitor si traducator si a fost deputat PRM in le­gislatura 2000-2004.

Octavian Goga s-a nascut la 1 aprilie 1881, la Rasinari, judetul Sibiu, murind la varsta de 57 de ani. El a avut o activitate publicistica si lite­rara prolifica, fiind, de asemenea, politician. In perioada 28 decembrie 1937 – 11 februarie 1938, Octavian Goga a fost prim-ministru al Romaniei.

×
Subiecte în articol: octavian goga deshumare