Proaspătul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi, Robert Laurenţiu Iapornicu vindea până nu demult, pe internet, picturile unor autori celebri la preţuri cuprinse între 2.000 şi 50.000 de dolari bucata. El a fost numit în funcţie de premierul Emil Boc, după ce a lucrat câteva săptămâni în Primăria Sectorului 5, condusă de Marian Vanghelie.
Robert Laurenţiu Iapornicu a scos la vânzare pe internet, în anul 2003, cinci picturi celebre, semnate printre alţii de Marc Shagall şi Arthur Segall. Pentru pictura semnată de Shagall, Iapornicu cerea 50.000 de dolari, iar pentru cea semnată de Arthur Segall preţul era de 15.000 de dolari.
Printre puţinii internauţi care au văzut anunţul lui Iapornicu este Rudi Hermawan, din Indonezia, care la rândul lui se ocupă cu negoţul de picturi. Şi ca nu cumva Rudi Hermawan să se încurce în numere, preţul a fost trecut şi litere. După ce a primit mail-ul cu preţurile, pe un grup de discuţii online, Hermawan i-a cerut lui Iapornicu şi câteva fotografii cu picturile. În schimb, Iapornicu şi-a lăsat numărul de telefon şi l-a întrebat pe indonezian, dacă vine în România să cumpere tablourile.
Întrebat, Laurenţiu Iapornicu a avut următoarea explicaţie: "Vindeam tablouri... pe net?! Nu cred că e o infracţiune să vinzi tablouri în România. Au fost nişte tablouri găsite la târg, cumpărate de acolo la bani puţini. Mi s-a părut mie că sunt nişte nume ale unor pictori consacraţi. Le-am propus spre vânzare cuiva, nu am primit nici un răspuns, după care le-am vândut la târg. Le-am cumpărat la câteva sute de mii şi le-am dat tot aşa. La târg găseşti orice. Mi-am dat seama după ce am văzut numele pictorilor pe ele. Nu am încercat să le bag pe gât cuiva. Tranzacţia nu s-a finalizat".
CARIERĂ
La data de 3 februarie 2009, premierul Emil Boc l-a numit pe Robert Laurenţiu Iapornicu în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi (ANR). Înainte de a fi numit preşedinte al ANR, Iapornicu a lucrat la Primăria Sectorului 5, unde ţinea legătura dintre primărie şi asociaţiile de locatari. El a omis să îşi treacă ultimul loc de muncă în declaraţia de avere, dar nu a uitat să treacă că a fost şomer. Declaraţia de avere este un document oficial, iar funcţionarii publici răspund, potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menţionate.
Însă, Iapornicu a dezvăluit secretul numirii sale în funcţia de secretar de stat: "Mi-am depus CV-ul la guvern, cum şi-a depus mai multă lume, iar eu am fost selectat. Ştim destul de bine că prim-ministrul al României face numirile". De-a lungul timpului, Iapornicu a mai lucrat şi la Partida Romilor "Pro Europa" de unde a fost demis.
Citește pe Antena3.ro