Aproximativ 10% dintre locuitorii Pamantului cred ca Apocalipsa va avea loc in acest an, pe 21 decembrie, fiind convinsi ca sfarsitul lumii este legat de interpretarea calendarului mayas, potrivit unui studiu bazat pe un sondaj realizat in 21 de state de catre institutul Ipsos Global Public Affairs.
Astfel, 6% dintre francezi, 7% dintre belgieni si 8% dintre englezi cred ca vor trece prin sfarsitul lumii in cursul vietii lor, scrie Daily Mail. Porcentul urca atunci cand vine vorba de turci si americani. 22% dintre acestia cred in sansele de a vedea apocalipsa.
Dintre cei 10%, care cred ca sfarsitul lumii va avea loc potrivit interpretarii calendarului mayas, cei mai multi se regasesc in Rusia si Polonia, in timp ce cei mai sceptici sunt in Anglia.
Calendarul mayas are o durata de 5.125 de ani si se termina, conform interpretarilor, in 21 decembrie 2012.
"Indiferent ca sfarsitul ar veni prin voia lui Dumnezeu, in urma unui dezastru natural, a unui eveniment politic, sau din orice alt motiv, unul din sapte locuitori ai planetei crede ca sfarsitul lumii se apropie", afirma Keren Gottfried, director de cercetare la institutul care a realizat sondajul.
"Acest lucru se datoreaza probabil atentiei pe care mass-media o acorda interpretarii profetiei mayase potrivit careia sfarsitul lumii va veni in anul 2012 din calendarul nostru", adauga cercetatorul, care precizeaza ca sunt unii experti in civilizatia mayasa care nu sunt de acord cu acesta teorie.
Sondajul mai scoate la iveala ca cei cu un nivel de educatie redus, cu venituri modeste sau cu varsta sub 35 de ani sunt mai predispusi sa creada ca vor prinde apocalipsa sau chiar ca acest eveniment se va intampla in 2012. "Probabil ca cei cu varste mai inaintate considera ca au trait destul, astfel ca nu se mai tem foarte mult de ceea ce s-ar mai putea intampla cu viitorul lor", incearca Gottfried sa explice aceste date.
Tarile in care s-a realizat sondajul: China, Turcia, Rusia, Mexic, Coreea de Sud, Japonia, SUA, Argentina, Ungaria, Poponia, Suedia, Franta, Spania, Belgia, Canada, Australia, Italia, Africa de Sud, Marea Britanie, Indonezia si Germania.