x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE Atac asupra unui petreolier în Marea Arabiei. Un marinar român a fost ucis

UPDATE Atac asupra unui petreolier în Marea Arabiei. Un marinar român a fost ucis

30 Iul 2021   •   16:40
UPDATE Atac asupra unui petreolier în Marea Arabiei. Un marinar român a fost ucis

Un marinar român şi unul britanic au fost ucişi în atacul care a vizat petrolierul Mercer Street, în Marea Arabiei, anunţă compania care utiliza nava, Zodiac Maritime.

"Cu profundă tristeţe, înţelegem că incidentul produs la bordul navei M/T Mercer Street pe 29 iulie 2021 s-a soldat cu moartea a doi membri ai echipajului: un cetăţean român şi un cetăţean britanic. Nu avem informaţii despre alte victime", a transmis compania Zodiac Maritime, pe Twitter, precizând că "detaliile despre incident sunt în curs de a fi stabilite".

Surse din cadrul companiei afirmă că există suspiciuni că ar fi vorba de un "act de piraterie".

Mediafax

ȘTIRE INIȚIALĂ Un petrolier administrat de compania unui om de afaceri israelian a fost vizat de un atac în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman. Incidentul s-a produs pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran, informează AP.

Atacul a avut loc în cursul nopţii de joi spre vineri în largul Insulei Masirah, aparţinând Omanului. Atacul a vizat petrolierul Mercer Street, au declarat oficiali britanici. Nava este administrată de firma Zodiac Maritime, deţinută de Zodiac Group, compania miliardarului israelian Eyal Ofer. Petrolierul este sub pavilion liberian şi aparţine unei firme nipone.

"În momentul incidentului, nava se deplasa dinspre Dar es Salaam spre Fujuirah", transmte compania Zodiac Maritime, fără a oferi detalii despre atac.

Centrul Operaţional al Marinei Comerciale britanice nu a oferit detalii despre natura incidentului. Acesta este al doilea atac care vizează o navă utilizată de compania miliardarului israelian Eyal Ofer. La începutul lunii iulie, nava-cargo CSAV Tyndall, utilizată de Zodiac Maritime, a fost vizată de o explozie în Oceanul Indian.

Incidentele intervin în contextul tensiunilor dintre Iran şi Israel. În ultimul an, Iranul a semnalat mai multe acte de sabotaj pe care le-a atribuit Israelului. La rândul său, Israelul a atribuit Iranului atacuri asupra unor nave în Marea Arabiei şi în Golful Oman.

Israelul se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Guvernul israelian suspectează că Iranul încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil.

Mediafax

×
Subiecte în articol: petrolier marea arabiei Israel iran