x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE Ion Dichiseanu a fost înmormântat cu onoruri militare

UPDATE Ion Dichiseanu a fost înmormântat cu onoruri militare

22 Mai 2021   •   15:07
UPDATE Ion Dichiseanu a fost înmormântat cu onoruri militare

Actorul Ion Dichiseanu a fost înmormântat, sâmbătă, cu onoruri militare, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu. Pe ultimul drum, acesta a fost însoțit de prieteni, colegi şi admiratori.

Cortegiul funerar a oprit, pentru câteva momente, la casa actorului din strada Armenească. Maşina cu care a fost adus la Cimitirul Bellu trupul neînsufleţit al actorulului a fost condusă de o femeie, aceasta fiind una dintre dorinţele sale.

Sicriul a fost acoperit cu drapelul tricolor iar pe cruce a fost înfăşurat un fular al echipei Rapid Bucureşti.

Printre admiratorii prezenţi la înmormântare s-au aflat Viorel Păunescu, Aurel Pădureanu, soţul Corneliei Catanga, precum și patronul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali.
Omagii i-au mai fost aduse, în foaierul Teatrului Nottara, de actorii Valentin Teodosiu, Eugen Cristea, Tudorel Filimon, Răzvan Bănică, fosta gimnastă Sandra Izbaşa, cântăreţul Paul Surugiu - Fuego, precum și galeria echipei de fotbal Rapid Bucureşti. Suporterii au depus o coroană de flori cu mesajul "Regrete eterne. Liga suporterilor Rapid".

Ion Dichiseanu a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofiţer, în anul 2019.

ȘTIRE INIȚIALĂ Actorul Ion Dichiseanu, care a murit joi, la Spitalul Floreasca, va fi înmormântat sâmbătă la Cimitirul Bellu cu onoruri militare.

Potrivit unui comunicat al Teatrului Nottara, Ion Dichiseanu a murit la vârsta de 87 de ani, dintre care peste 40 de ani i-a petrecut pe scena Teatrului Nottara, care i-a fost „acasă”.

Povestea lui Ion Dichiseanu, bărbatul iubit de toate femeile și actor adulat, a început în Teatrul Nottara, în anul 1961, cu rolul care l-a făcut celebru, Antoniu, în spectacolul Antoniu și Cleopatra, de W. Shakespeare, după ce destinul l-a purtat pe multe și întortocheate căi.

„S-a născut pe 20 octombrie 1933. Călătoria lui prin lume a început în gara din Adjud, așa cum îi plăcea să povestească, „printre pavilioanele CFR-ului”, căci tatăl lui a fost impiegat. Anii războiului au fost tumultuoși și i-au răpit unul dintre primele visuri de copil: să-și ia o bicicletă. Apoi, istoria a venit peste el, iar la aproape 10 ani, a ajuns într-un lagăr de lângă Salzburg, unde a petrecut aproape un an, până când a fost eliberat de americani. S-a întors în țară împreună cu familia și, pentru că i-au murit părinții, a fost nevoit să se întrețină, așa că și-a petrecut doi ani la o școală de ucenici, apoi a devenit student la Politehnică. Însă destinul lui era în altă parte... Nepoata celebrului George Vraca, personalitate care avea să-i marcheze destinul, i-a sugerat să meargă la unchiul ei, pentru o audiție. Și, cu o intuiție extraordinară, George Vraca a ghicit în el, în acele câteva clipe în care băiatul timid a recitat un monolog din Othello, marele actor care avea să marcheze peste jumătate de secol de teatru în România. L-a trimis să dea examen la Institut, unde a fost admis al doilea din peste 300 de candidați, și de-abia atunci Ion Dichiseanu a simțit că se află pe drumul cel bun”, au transmis reprezentanții teatrului.

Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1959 și a plecat, împreună cu toată promoția lui, la proaspăt înființatul Teatru din Botoșani, unde au fost repartizați. Dar destinul avea să i se întâlnească din nou cu cel al lui George Vraca. Acesta l-a văzut pe scenă și l-a chemat la București să-i ofere rolul principal din Antoniu și Cleopatra. Și așa a început un traseu extraordinar în Teatrul Nottara, unde în cele peste patru decenii cât a urcat pe scenă a jucat roluri rămase în istoria teatrului românesc.

„După Antoniu, i s-a oferit rolul lui Alioșa în Frații Karamazov, în anul 1962, ambele spectacole în regia lui George Teodorescu. Tot în 1962, a jucat în regia lui Radu Penciulescu Steaua polară de Sergiu Fărcășan și rolurile au continuat în mari spectacole precum: Oedip rege de Sofocle, regia Mircea Marosin (1964), O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia George Rafael (1966), Othello de W. Shakespeare, regia Cornel Todea (1969), Timon din Atena de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1978), Coriolan de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1979), Citadela sfărâmată de H. Lovinescu, regia Mihai Berechet (1984), Misterele Londrei, un musical după Pygmalion, de G.B. Shaw, regia Dominic Dembinski (1995), Îngeri în America de Tony Kushner, regia Theodor-Cristian Popescu (1999), Ce frumos e în septembrie la Veneția de Teodor Mazilu, regia Nicolae Scarlat (2001), Sărbători fericite de Jean Poiret, regia Dinu Cernescu (2003)”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Ion Dichiseanu a avut și o importantă carieră în cinematografie, jucând în peste 50 de filme, iar a doua iubire a vieții lui, pe lângă teatru, a fost muzica, la concerte umplând săli și stadioane întregi.

A publicat volumele Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză și Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel. Căci Ion Dichiseanu a avut și o viață privată tumultuoasă, nu puține fiind poveștile despre marile lui amoruri, istorisite ca-n cele mai frumoase romane de dragoste.

În anul 2019, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer.

Reprezentanții Tratrului Nottara susțin că dispariția lui Ion Dichiseanu lasă un gol în lumea artistică din România.

Trupul neînsuflețit al lui Ion Dichiseanu a fost depus vineri în foaierul Teatrului Nottara.

Sâmbătă, la ora 10.00, cortegiul va pleca spre Cimitirul Bellu, unde va fi depus în capelă, iar slujba de înmormântare va avea loc ora 12.00. Ion Dichiseanu va fi înmormântat cu onoruri militare.

Actorul Ion Dichiseanu a murit, joi, la spital. Artistul era internat de mai multe luni la Spitalul Floreasca.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ion dichiseanu