Magistratul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, unitate în coordonarea căreia se află grupul de anchetatori, a precizat pentru Jurnalul Naţional care sunt primele concluzii. „Versiunea care e cea mai probabilă privind producerea evenimentului este aceea că a avut loc o deflagraţie de gaz metan produsă prin iniţiere cu un arc electric. Au fost deja studiate urmele de pe cadavre, s-a făcut necropsia, mâine (N.R. – luni) încep audierile salvatorilor, pentru că aceştia au fost la locul faptei şi au văzut efectele exploziei. Pe baza tuturor urmelor şi a depoziţiilor de martori se va contura care dintre versiunile formulate e cea mai aproape de adevăr”, ne-a declarat procurorul general Augustin Lazăr.
Oficialul ne-a precizat că a două explozie care a avut loc atunci când au intrat salvatorii în mină a complicat raportul cauzal, pentru că evidenţiază o posibilă iniţiere a exploziei din altă parte decât de la tabloul electric unde au lucrat minerii. „Deflagraţia a doua putea fi declanşată de un ventilator ori de un foc endogen. Va dura câtva timp până vom avea toate elementele necesare punerii de concluzii. Acum încă există o stare de pericol în subteran. Din această cauză există o procedură pe baza căreia în subteran vor intra numai salvatorii şi inspectorii de muncă, oameni ce au pregătire pentru asemenea situaţii, procurorii neavând pregătire de salvator. Deşi există o stare de pericol, ei trebuie să intre în subteran pentru că trebuie percepute direct circumstanţele săvârşirii celor două explozii. Salvatorii şi inspectorii de la protecţia muncii care au pregătirea de salvator vor face cercetările la faţa locului, ancheta lor este una administrativă. Ei stabilesc detaliile tehnice şi pe baza acestora se desfăşoară ancheta procurorului.”, ne-a declarat magistratul Lazăr.
Oficialul a precizat că deja au fost ridicate toate actele privind activitatea în subteran, care sunt în prezent studiate de procurori şi de inspectorii de muncă. „Şi pe baza acestor acte, pentru că sunt nişte proceduri de intrare în subteran ce trebuie respectate de angajator, urmează să fie întrebaţi cei care au lucrat în subteran. Cazul a fost iniţial înregistrat la Parchetul Judecătoriei Petroşani, cu numărul 508/P/2011 şi săptămâna viitoare va fi preluat la Parchetul Tribunalului Hunedoara de procurorul criminalist Nicodin, care este la bază inginer minier şi are experienţă în ambele domenii. Coordonarea se face de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia”, ne-a declarat procurorul general Lazăr Augustin. De precizat că explozia de la Uricani i-a găsit pe anchetatori mai pregătiţi să investigheze astfel de dezastre, faţă de momentul exploziei de la Petrila. „Dacă atunci procurorul era nevoit să delege poliţistul să efectueze acte de cercetare penală, ceea ce putea constitui motiv de contestaţie pentru avocaţii inculpaţilor, acum după intrarea în vigoare a Legii 202, poliţiştii au competenţă să instrumente inclusiv accidentele de muncă”, ne-a precizat sursa citată. Având în vedere complexitatea cazului şi starea menţinută de pericol, ar putea dura destul timp până când va fi definitivat procesul verbal de cercetare la faţa locului.