x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Uzina Mecanica Cugir - Stoc de arme cu probleme

Uzina Mecanica Cugir - Stoc de arme cu probleme

de Lucian Dobrater    |    22 Aug 2005   •   00:00
Uzina Mecanica Cugir  - Stoc de arme cu probleme

SC "Uzina Mecanica Cugir" SA poate ajunge intr-o situatie disperata in cazul in care Ministerul Afacerilor Externe nu emite o licenta de export, absolut necesara pentru onorarea unor contracte externe de livrare de tehnica militara. La aceasta ora, societatea are pe stoc 52 de mitraliere si tevi de schimb, precum si 500.000 de bucati de cartuse, marfa ce nu poate fi vanduta, deoarece nu exista licenta de export.

FARA BANI. "Livrarea acestor produse este esentiala pentru societatea noastra, care detine in acest moment marfa pe stoc pregatita pentru export si care a efectuat cheltuieli in scopul asigurarii cererii beneficiarului. Nelivrarea acestor produse poate crea perturbari mari in functionarea societatii, prin neincasarea unor livrari sigure si cresterea stocurilor de produse finite. Avand in vedere ca societatea se afla in procedura de administrare speciala si supraveghere co-merciala, nerealizarea acestui export, pentru care s-a obtinut acceptul de pret al beneficiarului, poate determina nerespectarea procesului de rambursare a datoriilor istorice catre structurile bugetului de stat si, implicit, poate crea probleme sociale la nivelul orasului Cugir, prin neasigurarea resurselor financiare pentru achitarea drepturilor salariale ale angajatilor", ne-a declarat directorul SC UM Cugir SA, Ulise Toader. Acesta a trimis o adresa Directiei Productiei de Aparare din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, respectiv directorului Ilie Marinica, solicitandu-i sprijinul in obtinerea respectivei licente de export. "Desi avem acceptul de principiu al Agentiei Nationale de Control al Exporturilor Strategice, comisia din cadrul MAE, singura abilitata pentru aprobarea licentelor de export, amana nejustificat acordarea acestei licente catre SC Uzina Mecanica Cugir SA, ducand la sapa de lemn un oras intreg, care traieste de pe urma societatii", sustine deputatul PC de Alba Nicolae Popa, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Afacerilor Externe, Mihai Ungureanu. Parlamentarul ii solicita ministrului sa intervina, pentru ca "Uzina Mecanica Cugir" SA sa poata obtine cat mai rapid licenta de export.

TRASEU. Produsele militare trebuiau trimise pe relatia Bulgaria in Eritreea, tara africana care si-a dobandit independenta in 1993. Potrivit directorului societatii din Cugir, Ulise Toader, contractele erau incheiate si derulate de catre CN ROMARM. Produsele erau Mitraliera 12,7x108, cu trepied, produs DSKM-52 bucati, conform avizului de expeditie nr. 86715/02.06. 2004, in valoare totala de 174.000 USD. Ministerul Afacerilor Externe roman a refuzat eliberarea licentei de export pentru produsele militare de la SC UM Cugir SA, pe motiv ca nu este abilitat sa faca acest lucru, precizand ca aceste licente se acorda numai dupa consultarea principalilor aliati strategici ai tarii noastre.

×