x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Va deveni oraşul Voluntari Sectorul 7?

Va deveni oraşul Voluntari Sectorul 7?

de Ioana Bugean    |    21 Noi 2009   •   00:00
Va deveni oraşul Voluntari Sectorul 7?
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Cetăţenii din Voluntari - Ilfov, sunt chemaţi mâine, 22 noiembrie, la referendum, pentru a se pronunţa cu privire la transformarea oraşului în Sectorul 7 al Capitalei.



Locuitorii sunt chemaţi astfel să răspundă cu DA sau NU propunerii primarului Florentin Pandele. Potrivit edilului, avantajele transformării oraşului în sector al Capitalei ar fi că taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate, pensionarii vor circula gratis cu mijloacele RATB, iar autobuzele îşi vor prelungi traseele, ritmul dezvoltării infrastructurii va fi mai rapid, acces liber la reţeaua sanitară a Municipiului Bucureşti, creşterea valorii proprietăţilor, accesarea mai multor fonduri europene, atragerea fondurilor pentru amenajarea locurilor de recreere, atragerea investitorilor.

"BUCUREŞTIUL NU MAI ÎNCAPE ÎN GRANIŢELE SALE"
"Putem spune că trecerea oraşului Voluntari în parte a Bucureştiului va fi un prim pas faptic la realizarea zonei metropolitane, formă de dezvoltare urbană ce se realizeză prin extinderea oraşului în spaţiul înconjurător şi al evoluţiei sale integrate. Un lucru este foarte clar: Bucureştiul nu mai încape în graniţele sale, iar amplasamentul oraşului Voluntari oferă acces la oportunităţile urbane ale Capitalei. În prezent oraşul constituie destinaţia prioritară a unor zone rezidenţiale, inclusiv de lux, dar şi pentru multe sedii de firme. Voluntariul este cea mai mare localitate a judeţului Ilfov, dar şi un caz particular din punct de vedere al populaţiei: aici sunt înregistraţi 30.000 de cetăţeni, iar în realitate locuiesc aproximativ 80.000 de oameni", se arată într-un comunicat al Primăriei Voluntari.

PIPERA VREA ÎN SECTORUL 1

Locuitorii din zona Pipera a oraşului Voluntari îşi exprimă însă dezaprobarea în legătură cu acest proiect. Într-un comunicat de presă,  şapte asociaţii de locatari şi proprietari din Pipera vin cu o altă propunere: separarea administrativă a cartierului Pipera de oraşul vechi Voluntari concomitent cu anexarea la Sectorul 1 sau 2 al Capitalei.

"Majoritatea locuitorilor din Pipera, zonă administrată de Primăria Voluntari, sunt împotriva acestui proiect. Din punct de vedere al istoriei şi al amplasării geografice, Pipera aparţine mai degrabă Sectorul 1 Bucureşti, făcând parte pentru anumite perioade de timp din Băneasa, fiind totodată limitrofă cu Sectorul 1 Bucureşti în zona Grădinii Zoologice Băneasa.

Pipera depinde de utilităţile Capitalei, nefiind independentă din acest punct de vedere. Parametrii economico-sociali diferenţiază Pipera de restul oraşului Voluntari. Pipera este principala sursă de taxe şi impozite la bugetul local, în timp ce pentru oraşul vechi Voluntari priorităţile le constituie rezolvarea problemelor sociale. Pipera diferă şi de restul judeţului Ilfov, ultimul preponderent cu profil agricol", se arată în comunicatul care precizează totodată că nemulţumirea locatarilor şi proprietarilor din Pipera este generată de infrastructura neadecvată, de haosul urbanistic.

Pro şi contra inţiativei lui Pandele

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, ne-a declarat că ştia de intenţia primarului din Voluntari de a face din oraşul său Sectorul 7 al Capitalei. "M-a consultat în acest sens. Eu cred că tot ceea ce este în jurul Bucureştiului trebuie să se dezvolte şi se vede că şi cetăţenii de acolo înţeleg foarte bine această chestiune. Îi înteleg necesitatea. Eu îi urez baftă domnului primar Pandele în iniţiativa sa", ne-a declarat Oprescu. În schimb, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, spune că extinderea Bucureştiului ar trebui decisă de bucureşteni, nu de vecinii lor, deoarece costurile extinderii Capitalei ar urma să fie suportate din buzunarele bucureştenilor. "Mă refer aici la investiţii în infrastructură: apă, canalizare, drumuri, reţele de utilităţi, de care vor beneficia actualii locuitori ai Ilfovului, dar care ar urma să fie plătite din bugetul Capitalei - fie al Primăriei Generale, fie al primăriei de sector. Mai mult, prin unirea unor localităţi din Ilfov cu Bucureştiul, numeroase suprafeţe de teren - în prezent încadrate ca terenuri agricole - ar deveni peste noapte terenuri în intravilan şi nu oriunde, ci în Bucureşti", ne-a declarat Andrei Chiliman. El a adăugat că extinderea Bucureştiului trebuie să se facă coerent, după o dezbatere serioasă între autorităţile Capitalei şi cele din Ilfov. "Nu trebuie să fie doar o afacere pentru unii, pe cheltuiala bucureştenilor", a conchis primarul Sectorului 1. (Monica Andrei Capatos)

7 sectoare ar putea avea Capitala dacă locuitorii din Voluntari vor spune "Da"

10 avantaje ar avea locuitorii din Voluntari dacă se vor alătura Capitalei

5398-107498-dsc07090copy.jpg

În campanie, Primăria Voluntari a mediatizat avantajele transformării oraşului în sector

×
Subiecte în articol: observator