x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vacanţa de iarnă, mai lungă pentru a evita ambuteiajele şi a încuraja turismul

Vacanţa de iarnă, mai lungă pentru a evita ambuteiajele şi a încuraja turismul

de Diana Scarlat    |    08 Dec 2010   •   20:31

În căutarea argumentelor pentru prelungirea vacanţei de iarnă a elevilor, ministrul Educaţiei a reuşit să le găsească pe cele mai aberante: evitarea ambuteiajelor în transporturi şi încurajarea turismului de iarnă.

Ideea prelungirii vacanţei de iarnă a fost lansată duminica trecută, de vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur. „Copiii ar trebui să sa­vu­reze sărbătorile de iarnă mai mult. Trebuie să ne gândim şi în funcţie de comportamentul copiilor, mai ales că în perioada premergătoare sărbătorilor atenţia acestora este mai puţin îndreptată spre şcoală, iar vacanţa lor se încheie imediat după Revelion”, a declarat iniţial Gheor­ghe Flutur, care susţine că vacanţa de iarnă ar trebui prelungită, dacă nu cu zece zile, cel puţin cu o săptămână. Tudorel Urican, consilierul ministrului Educaţiei, a declarat pentru Jurnalul Naţional că propunerea de a se pre­lungi vacanţa de iarnă cu zece zile va fi discutată în Guvern. „Dacă domnul Flutur vine cu argumente şi se dovedeşte a fi o decizie bună se va aplica începând cu anul şcolar 2011-2012, deoarece aceste modificări nu se pot face în timpul anului, ci numai cu un an înainte. Propu­nerea se va analiza şi se vor lua decizii”.

În acest moment, guvernanţii se gândesc serios să modifice perioada vacanţelor, iar mi­nistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a fost înre­gistrat în timp ce prezenta ca variantă, în cadrul unei şedinţe, intrarea elevilor în vacanţă pe rând, pentru evitarea ambuteiajelor în transporturi, argumentând că o vacanţă prelungită ar aduce binefaceri şi turismului pe perioada iernii.

Un comunicat oficial arată că „Ministerul Educaţiei analizează de mai multe săptămâni oportunitatea prelungirii vacanţei de iarnă şi a scurtării celei de vară”. Printre argumentele ministrului se numără absenteismul crescut din cauza frigului şi faptul că s-ar asigura „un confort sporit elevilor, dacă au mai multe zile de şcoală în luna septembrie, comparativ cu ianuarie”. Funeriu a mai amintit şi problema costurilor cu încălzirea şcolilor, prelungirea vacanţei asigurând reducerea cheltuielilor primăriilor. Funeriu aşteaptă o dezbatere pe această temă între forţele politice, sindicate, asociaţiile de elevi şi părinţi, schimbările urmând a fi făcute începând cu anul şcolar 2011-2012.

×
Subiecte în articol: observator educatie